четвер, 16 січня 2020 06:06

Можемо стати другими після Америки

Україна увійшла в трійку ­найбільших експортерів сільськогосподарської продукції до Євросоюзу минулого року. Продала товарів на 7,3 млрд євро — понад 194 млрд грн. Збільшила експорт на 41%, або 2,1 млрд євро, свідчать дані звіту Єврокомісії. Більше постачали тільки США — 12,3 млрд євро, та Бразилія — 11,7 млрд євро.

— Насамперед наростили експорт зерна, фасованої олії та курятини. Це стало можливим після того, як ЄС збільшив квоти на постачання цієї продукції для нашої держави, — каже економіст Андрій Новак, 46 років. — Це добре впливає на загальну динаміку росту внутрішнього валового продукту країни. Але прямого зв'язку з рівнем життя пересічних українців не має. Досі більша частина вітчизняної економіки перебуває у тіні. Бачимо рекордну врожайність, підвищення експорту. Однак це не покращує добробуту громадян. Аграрна економіка завжди відстала. У структурі експорту України більше 40 відсотків займає сільськогосподарський сектор. Треба робити акцент на промисловість.

Євросоюз почав менше купувати у далеких країн і більше в України. Наприклад, раніше імпортували аграрну продукцію з Аргентини, інших країн Латинської Америки, Африки. ЄС обрав стратегію на поступове зменшення імпорту здалеку.

З початку дії зони вільної торгівлі з ЄС 2016 року наш аграрний експорт зріс більш як удвічі. За схожої динаміки найближчими роками обженемо Бразилію і вийдемо на друге місце після Америки. Треба, щоб Євросоюз збільшував квоти на експорт для України. Необхідна і внутрішня підтримка. Наприклад, скасування мораторію на продаж землі може підживити інвестиційний інтерес.

41 відсоток росту експорту — не найбільший наш рекорд. Постачання на Близький Схід минулого року збільшилось на 70 процентів.

Агроекспорт України загалом становив $15,78 млрд — більше 360 млрд грн — за січень-вересень минулого року.

Це на 21,5% більше, ніж за аналогічний період 2018-го, за даними Мінагрополітики. За підсумками третього кварталу Україна експортувала рекордні 39,8 млн т зернових, на 44% більше торішнього показника.

Зараз ви читаєте новину «Можемо стати другими після Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі