четвер, 03 грудня 2020 06:41

"Москва зв'язала себе з Лукашенком"

Автор: REUTERS
  ­Білоруси вийшли на ”Марш сусідів” із вимогою відставки самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та проти насильства міліції. Зустрічалися у дворах і об’єднувалися в спільну ходу з червоно-білими прапорами. 30 листопада 2020 року, Мінськ
­Білоруси вийшли на ”Марш сусідів” із вимогою відставки самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та проти насильства міліції. Зустрічалися у дворах і об’єднувалися в спільну ходу з червоно-білими прапорами. 30 листопада 2020 року, Мінськ

— Сумніваюся у вторгненні Росії в Білорусь. Немає необхідності. У нас не йдеться про геополітику. Це мирна революція. Боротьба скерована проти однієї людини, режиму та диктатури, — каже лідерка білоруської опозиції 42-річна Світлана Тихановська в інтерв'ю "Радіо Свобода".

— Ми хотіли б зустрітися з Путіним. Викласти свою точку зору, почути позицію Росії щодо білоруського питання. Ми — сусіди. Продовжуватимемо відносини в майбутньому.

Тихановська вважає, що Крим належить Україні "за міжнародним законом". На уточнювальне питання, чий Крим де-факто, відповіла: "Маємо те, що маємо".

29 листопада білоруси у великих містах вийшли на "Марш сусідів". Зустрічалися у дворах і йшли спільною ходою з червоно-білими прапорами. У Мінську силовики затримали майже 400 осіб, повідомив правозахисний центр "Весна".

Із 9 серпня в Білорусі тривають протести проти оголошеної перемоги Олександра Лукашенка на президентських виборах. Учасники вимагають його відставки й нового голосування. Близько 30 тис. людей постраждали чи були затримані за цей час.

"Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров буває в Мінську кожні кілька тижнів. Кремль готовий підтримувати Лукашенка, — пише публіцист Віталій Портников, 53 роки, для "Радіо Свобода". — Новообраний президент США Джозеф Байден запросив до Вашингтона Тихановську. Тож Москва дає зрозуміти: в кожного є свій кандидат. Для Путіна ситуація в Білорусі є проблемою. Збирався домовлятися про об'єднання країн із президентом з безсумнівною легітимністю. А зараз вже чимало держав не визнають Лукашенка главою Білорусі. Вважають, що захопив владу силою".

Володимир Путін понад усе боїться прецеденту повалення диктатора в результаті народного повстання, каже російський політолог 80-річний Андрій Піонтковський. Тож Москва зв'язала себе з Лукашенком.

Зараз ви читаєте новину «"Москва зв'язала себе з Лукашенком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі