пʼятниця, 21 червня 2019 06:20

Міськрада Харкова повернула проспекту ім'я Жукова

Депутати Харківської міської ради 19 червня підтримали рішення повернути проспекту Петра Григоренка стару назву — імені маршала ­Георгія Жукова. У травні міський голова Геннадій Кернес закликав городян підписувати петицію з такою ініціативою.

Уряд звернувся до правоохоронців щодо незаконного рішення, повідомив віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко. Поширення та публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму представником влади карається позбавленням волі від 5 до 10 років із можливою конфіскацією майна.

Проспект перейменували 2016-го у рамках закону про декомунізацію. ­Георгій Жуков 1942–1957-го обіймав керівні посади у вищих органах влади СРСР — першого заступника народного комісара оборони, міністра оборони. Також був членом президії Центрального комітету Компартії.

Петро Григоренко — репресований радянський генерал-майор. Виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів. 1964-го за це розжалуваний у рядові і позбавлений державних відзнак, запроторений у тюрми, табори і психлікарні.

— Рішення Харківської міської ради не набуло чинності, доки його не підписав мер міста Геннадій Кернес. Якщо таки зробить це, подамо позов до суду, — говорить 41-річний Богдан Короленко з Інституту національної пам'яті.

— Вимагатимемо скасування протизаконних дій харківської влади. З ­огляду на пряме порушення українського законодавства суд має змусити депутатів міськради скасувати своє рішення та залишити проспекту його теперішню назву.

Харківська влада реанімує пам'ять про "маршала-м'ясника" і намагається стерти — про Петра Григоренка, який кинув виклик радянській тоталітарній машині. Тому це не лише реванш проросійських сил, але й спроба реабілітації комуністичного тоталітарного режиму.

— Ініціатива Геннадія Кернеса проти декомунізації пов'язана з парламентськими виборами, — пояснює політолог Петро Олещук, 35 років.

— Із мером Одеси Геннадієм Трухановим він створив партію "Довіряй справам". Вона об'єдналася з "Опози­ційним блоком". Тож Кернес усіма силами намагається мобілізувати проросійський електорат. Для цього почав наступ на декомунізацію. Можливо, це дасть йому кілька відсотків голосів.

Харківська влада специфічно трактує закон про декомунізацію. Там написано, що під нього не підпадають військові діячі Другої світової. Але потім Жуков обіймав керівні посади у владі.

Зараз ви читаєте новину «Міськрада Харкова повернула проспекту ім'я Жукова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі