пʼятниця, 07 грудня 2018 05:55

Мінімальна пенсія не може бути нижча прожиткового мінімуму

Автор: ФОТО НАДАНЕ ПРЕС-СЛУЖБОЮ ПАРТІЇ ”ОСНОВА”
  На початок липня 55 відсотків українських пенсіонерів отримували менш як 2000 гривень пенсії, що майже в півтора разу нижче фактичного прожиткового мінімуму
На початок липня 55 відсотків українських пенсіонерів отримували менш як 2000 гривень пенсії, що майже в півтора разу нижче фактичного прожиткового мінімуму

Українці похилого віку заслужили на достойну підтримку держави. Влада зобов'язана реалізувати їхні права на працю, пенсію, соціальну й медичну допомогу. Розмір мінімальної пенсії не може бути менший фактичного прожиткового мінімуму, а середня пенсія повинна становити 10–12 тис. грн. Такі принципи поваги до старшого покоління закладені в програмі партії людей справи "Основа".

Україна поступово стає однією з "найстаріших" країн світу, де частка людей похилого віку в структурі населення зростає високими темпами. Відповідно до національного демографічного прогнозу, до 2025-го частка осіб старших 60 років складатиме понад 25%, осіб у віці понад 65 років і старших — 18,4%, а до 2030-го — більш як 26% і 20% відповідно. Сьогодні середня тривалість життя в Україні майже 72 роки, зокрема для жінок — 77, чоловіків — 67.

— У Польщі працюють два мільйони українців, які забезпечують досить високий рівень зростання економіки цієї країни, — говорить лідер партії "Основа" Сергій Тарута. — Торік це дозволило польській владі узаконити рішення про зменшення пенсійного віку на чотири роки, встановивши 60 замість 64 років. У нас все навпаки. Поляки зацікавлені в забезпеченні молоді робочими місцями, там величезний попит на робочу силу, що забезпечується здебільшого за рахунок України. З наступного року Чехія готова вдвічі збільшити квоти на працевлаштування українців. Цю ініціативу давно підтримали чеські роботодавці. А тепер отримали сприяння і з боку держави. Адже брак робочої сили, за оцінками чеських експертів, щорічно приносить місцевому бізнесу збитки в розмірі 110 мільярдів крон. До того ж кожен українець, який працює в Чехії за програмою RežimUkrajina, відраховує одному чеському пенсіонерові 440 крон у рік.

У той час підвищення в Україні з 1 липня 2018-го розміру мінімальної пенсії на 62 гривні — із 1374 до 1436 гривень — принизливе.

За останні чотири роки інфляція "з'їла" всі підвищення пенсій: якщо мінімальна пенсія зросла на 39,4 відсотка, то рівень інфляції сягнув 88 відсотків.

— Не можна відкидати на узбіччя суспільства людей поважного віку, які впродовж усього трудового життя розбудовували Україну, — каже керівник фракції "Основа" в Черкаській обласній раді Олександр Рибченко. — Мінімальна пенсія не може бути нижча фактичного рівня прожиткового мінімуму. За офіційними даними Мінсоцполітики, такий мінімум у цінах вересня 2018 року в розрахунку на місяць на одну особу становив 3252 гривні, а для осіб, які втратили працездатність — 2736 гривень. Наші пенсіонери заслужили отримувати хоча б це.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальна пенсія не може бути нижча прожиткового мінімуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі