четвер, 07 травня 2020 05:46

Медичну реформу переглянуть

— Реформа має як великі плюси, так і очевидні мінуси. Наше завдання зберегти позитивні моменти й терміново виправити помилки, — говорить президент 42-річний Володимир Зеленський 4 травня. Закликав Міністерство охорони здоров'я переглянути медичну реформу. Через новий механізм фінансування лікарні не доотримають кошти, мовляв. Майже 50 тис. медиків можуть звільнити, а 332 заклади — закрити. Близько тисячі лікарень одержать менше грошей, ніж торік.

Другий етап медичної реформи стартував 1 квітня. Медзаклади перестали отримувати фінансування за ліжкомісця. Натомість повинні були підписати договори з Націо­нальною службою здоров'я України, яка оплачуватиме кожен пролікований випадок за тарифами, що затвердив уряд. Решту фінансування закладам має забезпечити місцевий бюджет. На реалізацію реформи виділили 72 млрд грн.

5 травня керівництво МОЗ оголосило, що змінять фінансування закладів, аби ті отримали не менше, ніж торік. Із 1 червня за вищими тарифами оплачуватимуть первинну й екстрену медичну допомогу, а також чотири пакети для лікування коронавірусу. З липня планують збільшити зарплату медикам щонайменше на 50%. На це додатково потрібно 11 млрд грн, що не закладені в бюджеті. З наступного року розроблять нові медичні тарифи, які відповідатимуть ринковим цінам.

— Влада не підготувалася до реалізації реформи, — каже 39-річний Олександр Ябчанка, ексречник колишньої глави МОЗ Уляни Суп­рун. — Ідея в тому, щоб ефективно фінансувати систему охорони здоров'я. Якщо всім виділяти кошти однаково, тоді заклади, які надають стаціонарні послуги, будуть недофінансовані. У той час, як багато лікарень працюють лише номінально. Тож усі недоотримають.

Наступного року фінансування медицини планують збільшити вдвічі, до майже 6% ВВП.

— Якщо вони хочуть лише дофінансувати — це чудово. Але не пояснили, звідки візьмуть гроші. Чому не заклали ці 6 відсотків у бюджет торік? Тоді не було би цих проблем. Ініціатива не стратегічна, це тактичний крок перед місцевими виборами. Влада не хоче втрачати голоси. Найгірше, якщо додатково не знайдуть грошей, а наявний бюджет перерозподілять по-старому, порівну між усіма. Тобто заберуть кошти в медзакладів, які підготувалися до реформи, підписали договори з НСЗУ і мали отримати більше. Це буде знищення реформи. Принцип "гроші йдуть за пацієнтом" передбачав конкуренцію між закладами й покращення медичного обслуговування.

Зараз ви читаєте новину «Медичну реформу переглянуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі