пʼятниця, 04 червня 2010 04:12

Медичне страхування не вплине на якість послуг

Програма економічних реформ передбачає запровадження наприкінці 2014-го загальнообов"язкового соціального медстрахування. Що це змінить в охороні здоров"я, "ГПУ" попросила прокоментувати 34-річного Олексія Башкірцева, завідувача інфарктним відділенням Олександрівської лікарні. Він експерт соціальної кардіологічної програми "Відкриті серця".

— Соціальне медичне страхування нам потрібне. Бо людина, яка потрапляє, скажімо, у кардіологічне відділення, стикається з великою проблемою — медикаменти коштують десятки тисяч гривень, — каже Олексій Башкірцев. — Одні стенти, які вставляють у серце при інфарктах, коштують 25 тисяч гривень, а їх потрібно до п"яти штук. Це все лягає на кишеню хворого. Але яка людина заощаджує собі на таке лікування? У разі запровадження обов"язкової страхової медицини усі витрати покриє страховка. Проте на якість медичних послуг це не вплине. Вони залишаться на такому ж низькому рівні, як і зараз. Зміниться лише джерело фінансування.

Переносити практику інших країн на українські реалії марно. Реформи мають враховувати особливості сучасної української медицини. У нас є безкоштовна державна медицина і дорога приватна. Тому галузь потрібно поділити на три ланки. Первісна необхідна допомога повинна назавжди залишитися в руках держави і бути безкоштовною. Бо людина не готова до інфарктів, інсультів чи до того, що її зіб"є машина. Друга ланка — спеціалізована допомога. Вона має бути напівприватною, щоб лікарні могли запропонувати платні послуги платоспроможним людям. І третя ланка — ультраспеціалізована допомога: пластична, очна хірургія, стоматологія. Вона повинна бути приватною.

Зараз ви читаєте новину «Медичне страхування не вплине на якість послуг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі