пʼятниця, 09 серпня 2019 07:40

Майбутнє Криму легко побачити в Абхазії

Автор: www.twitter.com
  Люди тримають плакат із написом ”Росія — окупант” 3 липня в грузинській столиці Тбілісі. Протестують проти окупації двох регіонів країни — Абхазії та Південної Осетії
Люди тримають плакат із написом ”Росія — окупант” 3 липня в грузинській столиці Тбілісі. Протестують проти окупації двох регіонів країни — Абхазії та Південної Осетії

25 серпня відбудуться "вибори президента" Абхазії (регіон Грузії; самопроголошена за військової підтримки Москви республіка, яку визнають тільки РФ, Нікарагуа, Венесуела, Науру, Сирія. — ГПУ). Кремлю потрібен свій переможець — чекіст із досвідом Рауль Хаджимба.

Після серпневої війни 2008 року Кремль посадив на свою шию Абхазію і Південну Осетію. Дотацій Росії — третина бюджету Сухумі та майже 90 відсотків — Цхінвалі. Спроби змусити окуповані території самостійно зароб­ляти ні до чого не приводять. Немає ні механізму, ні можливості, ні ресурсів. Після війни 1993 року з Абхазії вигнали понад 60 відсотків населення, переважно етнічних грузинів. Багато господарських сфер залишилися без кадрів. Найбільше постраждав туристичний бізнес. Відновити курорти або хоча б інфраструктуру не вдається.

За дев'ять років Абхазія обійшлася Росії в 30 млрд руб. — близько 12 млрд грн. За 2015–2017 роки на розвиток дорожньої мережі РФ спрямувала 995 млн руб., енергетичної галузі — 733 млн руб., ремонт і реконструкцію багатоквартирних будинків, облаштування території — близько 2 млрд руб. Цифри нагадують звіти маріонеток із Криму. Тамтешній туризм наближається до абхазьких стандартів. В окупованих регіонах немає інших інвесторів, крім Росії.

Москва ніколи не поверне вкладені гроші, але й від витрачених не хоче відмовлятися. Тому "вибори" в Абхазії — нові витрати для Кремля.

31 липня в Сухумі приїздив помічник президента Росії Владислав Сурков. Він визначає політику РФ на Кавказі і щодо України. За день до його приїзду несподівано оголосили, що аеропорт у селі Бабушара поблизу Сухумі почне приймати літаки.

Сухумський аеропорт побудували в 1960-ті. Після війни 1993 року закрили. 2006-го Міжнародна організація цивільної авіації анулювала код аеропорту. Міжнародні авіакомпанії не літають до Абхазії, щоб уникнути санкцій. Російські також не літають. Єдиний випадок, коли в аеропорту приземлилися російські літаки — під час війни 2008 року. Окупаційній армії міжнародні правила і конвенції не потрібні. 2010-го Росія надала аеропорту Сухумі код. Це була самодіяльність, його ніхто не визнає.

Ідея аеропорту належить Суркову, щоб схилити населення Абхазії проголосувати за російського ставленика — Хаджимбу. Немає сумнівів, хто буде наступним "президентом" Абхазії. Однак проблема залишається — Росія підгодовуватиме окуповане населення, тримаючи на короткому повідку. Крок вліво чи вправо означатиме повне припинення фінансування території, яка й так ледь животіє.

Зараз ви читаєте новину «Майбутнє Криму легко побачити в Абхазії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі