пʼятниця, 16 жовтня 2020 00:21

"Лондон втратить частину економічних зв'язків. Має заповнити нішу"

Автор: GettyImages
  Принц Вільям і герцогиня Кембриджська Кетрін зустрілися з президентом України Володимиром Зеленським та його дружиною Оленою під час прийому в Букінгемському палаці. 7 жовтня 2020 року, Лондон, Велика Британія
Принц Вільям і герцогиня Кембриджська Кетрін зустрілися з президентом України Володимиром Зеленським та його дружиною Оленою під час прийому в Букінгемському палаці. 7 жовтня 2020 року, Лондон, Велика Британія

7 жовтня Україна та Велика Британія підписали Меморандум про посилення співпраці у військовій і військово-технічній сферах. Це відбулося під час дводенного візиту президента Володимира Зеленського.

Угода передбачає позику в 1,25 млрд британських фунтів на 10 років — 45,6 млрд грн. Деталі не розголошують. Але преса стверджує, що кошти підуть на сучасні ракетні катери для Збройних сил України. Сумісні зі стандартами Північноатлантичного альянсу. Зможуть закрити потребу в суднах такого класу в Чорному й Азовському морях. Також на побудову бази для цих кораблів в Очакові.

Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон підписали Угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство. Вона замінить Угоду про асоціацію з ЄС у торгівлі зі Сполученим Королівством після його виходу з Євросоюзу.

— Велика Британія після виходу з ЄС не планує відгородитися від європейських справ. Хоче бути передовою в регіоні. Українська дипломатія змогла витиснути з цього прагнення максимум, — говорить експерт Інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков, 27 років.

— Меморандум про посилення військової співпраці допоможе нам урівноважити Росію в Чорному морі. Ми не просто купуватимемо катери. А зможемо обслуговувати їх. Розвиватимемо свої суднобудівні потужності. Велика Британія теж зацікавлена. Адже в нас створюватимуть корпуси, можливо, ставитимуть наше озброєння. Але на перших етапах уся електроніка, бортові системи будуть зі Сполученого Королівства.

Угода про політичну й торговельну спів­працю вкрай важлива. Виходячи з ЄС, Велика Британія може втратити частину своїх економічних зв'язків. Україна має заповнити цю нішу.

"Україна зберігає всі напрями співпраці з Британією, що існували в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Зокрема, режим вільної торгівлі. Крім того, отримає додаткові та кращі умови доступу до ринку ЄС і Британії, — пише у фейс­буку торговий представник України Тарас Качка, 41 рік.

– 98 відсотків усіх українських товарів матимуть вільний доступ на ринок Британії. На жаль, не змінилася кількість тих, щодо яких діють тарифні квоти. Але йдеться про збільшення цих квот на 13–20 відсотків. Наприклад, без мит томатної пасти можемо імпортувати в ЄС 10 тисяч тонн. Тепер — іще 2 тисячі тонн до Британії".

В Угоді йшлося і про міграційну політику.

— За рік почне діяти так звана система балів, — говорить експерт-міжнародник Єгор Брайлян, 29 років. — Якщо українець хоче отримати дозвіл на перебування в Сполученому Королівстві, має набрати 65. Їх даватимуть у візовому центрі за професійні сертифікати, підтвердження знання мови. Лондон не хоче стикнутися з великою кількістю трудових мігрантів з України. Проте зацікавлений поширювати вплив на Східну Європу. Рано чи пізно спростить надання віз для українців. Першим кроком може бути зменшення їхньої вартості.

Розвідка говорила Зеленському про оточення

У Лондоні президент України мав закриту зустріч із главою британської розвідки МІ-6 Річардом Муром. Про це з посиланням на власні джерела повідомило видання "Дзеркало тижня". У розмові взяв участь глава СБУ Іван Баканов. Від Офіса президента нікого не було.

"Обговорювали три основні теми, — пише видання. — Перша — атаки української влади на антикорупційні органи й прагнення Офіса президента взяти під свій контроль САП, НАБУ, Офіс генерального прокурора, а також судові інстанції. Друга — ситуація на Донбасі й дії РФ. І, нарешті, третя — оточення Зеленського, офіційне й неформальне, яке має значний вплив на главу Української держави. Це стосується, зокрема, й російської тематики".

Зараз ви читаєте новину «"Лондон втратить частину економічних зв'язків. Має заповнити нішу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі