пʼятниця, 03 грудня 2010 04:15

Кучма підтримував Яценюка

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Інтернет-сайт "Вікілікс" від неділі публікує листи американських дипломатів із різних посольств світу до Вашингтона. Засновник сайта австралієць Джуліан Ассандж запевняє, що володіє оригіналами 250 тис. документів, понад 15,5 тис. із яких – секретні.

Американська влада заявила, що публікації загрожують життю багатьох людей. Держдепартамент США попросив закрити користувачам доступ до таємних документів. Джуліана Ассанджа в середу оголосили в міжнародний розшук. Йому інкримінують сексуальні домагання та зґвалтування.

У таємних документах деяких світових політиків дипломати називають на прізвиська. Президента Ірану Махмуда Ахмадінежада поза очі кличуть Гітлером, російського прем'єр-міністра Володимира Путіна — "альфа-самцем". Канцлера Німеччини Анґелу Меркель вважають "нетворчою", а російського президента Дмитра Медведєва — "нерішучим".

Духовному лідеру Ірану аятолі Алі Хаменеї приписують рак крові. Торік у листі до Вашингтона американський дипломат зазначив, що іранцеві залишилося жити кілька місяців. Також пишуть, що Китаю уривається терпець стосовно Північної Кореї, яка "поводиться, мов дитина". Тому Пекін виступає за об'єднання обох Корей зі столицею в Сеулі. А Північній Кореї приписують продаж Ірану ракет далекої дії.

"Вікілікс" нібито володіє 1139 листами з американського посольства в Києві. Жодного із них іще не публікували. Але про Україну йдеться у доповідях американського посольства в Москві. Зокрема, звернення Дмитра Медведєва до Віктора Ющенка 2009-го дипломати вважають "контрпродуктивним". З іншого листування стає відомо, що Росія намагалася висловити протест Ізраїлю через визнання ним Голодомору, а також шантажувала Азербайджан конфліктом у Нагорному Карабаху, якщо той визнає геноцид українців.

Також Україну згадали в контексті "особливих інтересів та слабкостей" лівійського лідера Муаммара Каддафі. Українська медсестра Галина Колотницька нібито є його "коханкою".

Путіна називають "альфа-самцем", а Медведєва — "нерішучим"

Окремо згадується співпраця бізнесмена Дмитра Фірташа із кримінальним авторитетом Семеном Могилевичем. Також український олігарх нібито розповів американському послові про підтримку Віктора Ющенка та коаліції між "помаранчевими" та "біло-блакитними".

Публікують розмови Леоніда Кучми з американським послом Джоном Теффтом на початку цього року. Перед другим туром виборів Кучма нібито намагався переконати посла в тому, що Віктор Янукович кращий кандидат, "бо має професійнішу команду", а Юлія Тимошенко — "популістка". Екс-президент також нібито висловлював підтримку Арсенієві Яценюку та виступив за мажоритарні вибори.

— Інтернет-сайт має свою людину в американському держдепартаменті, яка допомагає розповсюджувати документи, — припускає правознавець-міжнародник Володимир Василенко, 73 роки. — Публікують листи з різних посольств, тому навряд чи витік був саме з дипломатичних місій. Обсяг документації дуже великий, а це значить, що вона в електронному вигляді. Отже, її неважко передати, якщо маєш доступ до електронної пошти.

Кожен дипломат доповідає у рідне зовнішньополітичне відомство про події, про деталі неофіційних зустрічей з особами будь-якого рівня. Звісно, робить це на основі власних оцінок і характеристик, тому стиль листів не такий уже й дипломатичний. Інформація з цих повідомлень може здивувати лише людей необізнаних. Для дипломатів усе це не є секретом.

Листування посольства США у Києві навряд чи завдасть шкоди Україні як державі. Але може зашкодити дуже багатьом нашим посадовцям, які відверто зраджують національні інтереси.

Зараз ви читаєте новину «Кучма підтримував Яценюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі