середа, 28 вересня 2011 03:00

Селяни частіше ніж городяни подають запити до чиновників

За три місяці дії закону про доступ до публічної інформації ним скористалися понад 3% українців. Такі дані соціологічного опитування Фонду "Демократичні ініціативи".

— Прихильники влади менше відчувають потребу звертатися до чиновників по інформацію, ніж прихильники опозиції, — коментує науковий керівник Фонду Ірина Бекешкіна, 59 років. — Останні раніше більше стимулювали розвиток громадянського суспільства, активніше зверталися з питаннями до влади, навіть якщо й отримували відписки. Зараз позиція багатьох прихильників опозиції дивує. Мовляв, вони за владу не голосували і не бажають мати з нею жодних контактів. Кажуть: "Революція! Владу геть, бо вона не наша!" А треба визнати, що влада є, обрана такими ж людьми, як і ви. Треба на неї тиснути, вимагати, використовувати важелі, які є. Якщо робить те, що треба — хваліть. Чого не робить — добивайтеся. Запустіть технологію малих справ. Домогтися революції нині нереально. Але чому не домогтися поліпшення в невеликих ділянках, де це можливо?

Цікава тенденція — люди із сіл частіше подають запити, ніж городяни. Думаю, більшість цікавить земельне питання.

Люди зараз у більшості просто не знають, чим поцікавитись у влади. Вони песимістично налаштовані, бо вважають, що нічого добитися не можна. Готові звернутися 8 відсотків — добре. Це дуже велика частка дорослого населення. Якщо вони ще й отримають відповідь, то з'явиться ефект снігової кулі, почнуть питати й інші.

Зараз ви читаєте новину «Селяни частіше ніж городяни подають запити до чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі