вівторок, 15 серпня 2017 06:40

Кремлю дають можливість зберегти обличчя

Лідер німецьких лібералів Крістіан Лінднер заявив про необхідність пошуку шляхів поліпшення відносин із ­Росією і можливість доти винести Крим "за дужки". Це стало несподіванкою не тільки для українців, а насамперед — для німців. У цій країні вже звикли до просування російських інтересів соціал-демократами, лідери яких не приховують зв'язки з Москвою. І що її гроші для них важливіші за міжнародне право. Але від ліберальних демократів очікують відданості цінностям — і від того таке сильне роздратування та розчарування.

Однак заяву Лінднера не варто сприймати просто як невдалий хід політика, який намагається повернути свою партію в парламент на майбутніх виборах (відбудуться 24 вересня. — ГПУ). Лідер "Вільної демократичної партії" висловив загальні настрої західних еліт, які можна охарактеризувати одним словом — втома. Від Росії та її політичного божевілля, яке позбавило європейців прибутків і відчуття безпеки.

І тоді починається пошук шляхів повернення — і цього відчуття, і грошей. Але західні політики виходять із помилкової позиції. Вони впевнені, що Володимир Путін хоче того ж самого. Що йому вже набридло сваритися з цивілізованим світом і він побоюється неминучих проблем у російській економіці. Що йому теж потрібно, щоб ситуація повернулася до 2014 року, коли президент Росії був шанованим членом клубу світових лідерів, а не вигнанцем.

При цьому західні політики розуміють, що Путін не може капітулювати — характер не той. До того ж виборці живуть шовіністичними міфами російської пропаганди. Тому потрібно дати Путіну зберегти обличчя. Ну хоча б не дорікати йому за Крим — і тоді він з Донбасу сам піде.

Погано ж вони знають Путіна. Президент РФ живе у своєму світі. У ньому обличчя потрібно зберігати не йому, а канцлеру Німеччини Анґелі Меркель або президентові США Дональду Трампу. І це їм, а не йому варто подумати про капітуляцію. Майбутнє російської економіки не хвилює Путіна ще й тому, що він живе власними, а не національними інтересами. І переконаний, що мужик все стерпить. А як не стерпить — для заспокоєння підданих є національна гвардія, для цього він і годує своїх опричників.

Саме тому заяви Лінднера не мають жодного значення. Так, вони можуть впливати на репутацію німецького політика, але до реальних наслідків все одно не призведуть, як і десятки подібних заяв куди більш впливових політиків — від Трампа до Вальтера Штайнмайєра (екс-міністр закордонних справ, із березня 2017 року — федеральний президент Німеччини. — ГПУ).

І не тому, що втомлені від Росії не погодяться винести анексований Крим за дужки свого інтересу. А тому, що Путін не зробить і кроку назустріч своїм доброзичливцям.

Зараз ви читаєте новину «Кремлю дають можливість зберегти обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі