четвер, 02 квітня 2020 06:25

"Київ отримає ще один аргумент для санкцій"

— Суд у справі збитого боїнга триватиме не один рік. Росія включилась у процес — дає адвокатів підсудним, намагається затягти розгляд. Її юридична участь у ньому доводить, що саме Кремль несе відповідальність за загибель 298 пасажирів та екіпажу літака, — каже директор Міжнародного інституту демократії Сергій ТАРАН, 50 років.

Окружний суд Гааги 23 березня провів скорочене 45-хвилинне засідання у справі малазійського боїнга. Влітку 2014-го бойовики збили літак над непідконтрольним Україні Донбасом. Обвинувачуваними по справі проходять троє росіян та один українець.

Судова зала була майже порожня. Родичі загиблих, преса, громадськість не могли бути присутніми через обмеження, що ввели для боротьби з коронавірусом. Участь у суді взяли тільки прокурор від імені обвинувачення і кілька адвокатів.

Захист бойовика Олега Пулатова, підполковника запасу повітряно-десантних сил РФ, наполягав, що мав мало часу для вивчення документів. Справа налічує понад 36 тис. сторінок. Наступне засідання перенесли на 8 червня.

— Зараз розглядають справи безпосередніх виконавців. Коли їхню провину визнають, постане питання щодо замовника, — говорить Сергій Таран. — Російський зенітно-ракетний комплекс "Бук" не міг потрапити в ОРДЛО без відома керівництва РФ.

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй визнав свою юрисдикцію у справі "Україна проти Росії". Ми звинувачуємо агресора у спонсорстві тероризму на Донбасі та порушенні прав людей у Криму. Які наші шанси на перемогу?

— Цей суд не має власної виконавчої служби або поліції, яка примушувала б виконувати його рішення. Але визнання Росії спонсором тероризму нашкодить її політичному іміджу. На це зважатимуть під час міжнародних зустрічей і перемовин. Київ отримає ще один аргумент для посилення санкцій.

Ми акцентуємо, що саме Москва порушує права та свободи громадян на Донбасі та в Криму. Інакше відповідальність за російські злочини ляже на нас. Юридично — це наша територія.

Москва виплатить компенсації українським компаніям, які втратили майно після захоплення Криму?

— Має активи по світу. За рішенням суду їх можуть заморозити. Якщо росіяни не виконуватимуть постанови арбітражів, їхні партнери ігноруватимуть свої зобов'язання, страждатиме російська економіка.

Зараз ви читаєте новину «"Київ отримає ще один аргумент для санкцій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі