понеділок, 18 січня 2010 18:58

Грузинам не дозволили спостерігати за виборами

Понад 2 тис. громадян Грузії приїхали в Україну спостерігати за президентськими виборами, однак не отримали реєстрації Центральної виборчої комісії.

— Члени комісії сперечалися. Казали, що Грузія як невелика країна не може направляти таку значну кількість спостерігачів. Аргументували також, що не всі анкети грузинських претендентів заповнені правильно. Але ж можна було зареєструвати тих, у кого все гаразд із документами, а не відмовляти всім, — каже 48-річний Ґріґол Катамадзе, посол Грузії в Україні.

І де зараз ваші люди?

— Близько 500 представників грузинського парламенту, Центрвиборчкому і журналістів чекали на рішення під стінами ЦВК. Відразу ж після відмови вони покинули Україну. До вечора понеділка від"їхала решта. На другий тур залишатися сенсу нема, бо за процедурою вони не можуть знову подавати заявку.

Вашим спостерігачам відмовили, бо їх активно захищали представники БЮТу?

— Під час засідання ЦВК представники практично всіх кандидатів у президенти, а не тільки Юлії Тимошенко, просили комісію зареєструвати наших спостерігачів. На позачергові вибори президента Грузії два роки тому зареєстрували 10 тисяч міжнародних спостерігачів. Це втричі більше, ніж було виборчих дільниць. І від цього країна тільки виграла, бо присутність спостерігачів сприяла ще більшій відкритості та чесності виборів.

За виборами президента України 17 січня спостерігали 276 іноземців і 2873 представники міжнародних організацій. Найбільше людей відправила Організація з безпеки та співробітництва в Європі — 614.

Зараз ви читаєте новину «Грузинам не дозволили спостерігати за виборами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі