вівторок, 10 березня 2009 16:26

Городяни до самогубств вдаються частіше

 

Під час соціально-економічних криз кількість самогубств зростає, зазначає старший науковий співробітник Центру українознавства Київського національного університету Тетяна Воропаєва, 48 років.

При збільшенні банкрутств підприємств випадки суїциду в середньому зростають на 9–15%, а при збільшенні безробіття — на 6–9%.

Скрутна ситуація в Україні ускладнюється постійними публічними конфліктами між представниками найвищої державної влади, що негативно впливає на суспільство.

— До суїцидів більше схильні чоловіки, військовослужбовці, розлучені й самотні люди, — каже психолог. — Городяни частіше вдаються до самогубств, ніж сільські жителі. У групі ризику також перебувають наркомани й малоосвічені люди.

Найбільша кількість самогубств припадає на весну й осінь, а також на дні переходу від зими до весни й від літа до осені. Спроби накласти на себе руки активізуються з ранку до 12.00, а також під час обідньої перерви — з 13.00 до 15.00. Найризикованішим віком щодо суїциду вважають періоди від 18 до 23 років та від 33 до 42 років.

У великих містах останніми роками почастішали самогубства в метро. За словами експерта, підземку багато людей сприймають як замкнений простір, що пригнічує психічно нестійких та неврівноважених людей.

— Наші дослідження реклами на станціях Київського метрополітену показали, що в ній часто використовують агресивні мотиви; багато червоного кольору; зображені величезні очі, які ваблять і кличуть на протилежну від посадочної платформи стіну, — веде далі Тетяна Воропаєва.

Зараз ви читаєте новину «Городяни до самогубств вдаються частіше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі