четвер, 04 грудня 2008 18:15

Чи голосували б нині за незалежність?

1 грудня 1991 року на Всенародному референдумі понад 90% громадян України висловилися за незалежність нашої держави. Чи проголосували б ви так само нині?



Роман Лубківський, 67 років, письменник, м. Львів:

— Незважаючи на всі нинішні економічні, політичні, психологічні, екологічні негаразди, більшість так само проголосувала б за незалежність України. Шлях, який ми нині проходимо — осмислення своєї історії — надто болісний. Маємо переступити поріг непорозуміння й спокійно далі будувати нашу державу.


Надія Павленко, 55 років, викладач медичного коледжу, м. Севастополь:

— Голосувала б. Мені не подобається, що нинішнє керівництво Росії ставиться до нашої країни як до "Малоросії". У Севастополі переважає російське населення, тому в перші роки незалежності не раз чула: "Эти хохлы проклятые, их стрелять надо!". Зараз ставлення до всього українського набагато терпиміше. Улітку до нас на відпочинок приїздять багато людей з різних регіонів, лунає українська мова, й нікого це не нервує. У коледжі вже оголосили про те, що будемо переходити на викладання українською. Усі поставилися до цього спокійно.


Сергій Калугін, 58 років, технічний редактор видавництва, м. Харків:

— Я 1991 року голосувати не ходив. Бо запитання було так поставлено, що зрозумів: як би хто не проголосував, усе одно перекрутять по-своєму. Я зовсім не проти незалежності України, хоча й не українець. Виріс на Камчатці, там жили люди багатьох національностей, і ніколи не замислювався над національним питанням. Зіткнувся з цим тільки тут. Враження таке, що всім жителям України нав"язують спосіб життя, звичаї і традиції кількох західних областей. Хоча мене особисто ніхто не ображає й не ущемляє. Але голосувати знову не пішов би.


Тіна Рой, 70 років, пенсіонерка, м. Кривий Ріг:

— Зараз теж голосувала б за незалежність, але щоб і Радянський Союз був. Хай би знову комуністи правили, ніж оті, що тепер по телевізору мелькають. Бо тоді легше жилося. Куди не звернешся — чи до парторга, чи у профком, тобі скрізь допоможуть. А зараз нема жодних прав, усе дорожчає, ніде правди не знайдеш. Одні буржуї добре живуть — у кожного свій магазин.


Євген Золотарьов, 36 років, лідер Громадянської кампанії "Пора":

— Безумовно, голосував би так само "за". Прикро, що про референдум згадують раз на рік і незалежність святкуємо не в цей день, а коли за неї проголосувала наша псевдоеліта.  Найбільшим державним святом має бути саме 1 грудня, а не 24 серпня. Можливо, нам ще раз доведеться виборювати незалежність. Бо коли вона дістається без визвольних змагань чи якихось загальнонаціональних проектів, то не надто цінується і людьми, і можновладцями.

Зараз ви читаєте новину «Чи голосували б нині за незалежність?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі