середа, 14 вересня 2011 10:30

Годинники переводять у тоталітарних державах

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Комітет із питань науки й освіти рекомендує Верховній Раді відмовитися від переводу годинників на літній та зимовий час.

— Краще жити за сонцем. Із цих міркувань оптимальний час для українців — плюс 3 астрономічні години від Ґрінвіча. Тобто можна раз перейти на літній час і там залишитися. Тоді в нас буде година різниці з Москвою і рівно стільки ж — із Центральною Європою, — каже політолог Андрій Окара. Він живе у російській столиці, що цієї осені не переходитиме на зимовий час.

— Бажання переводити стрілки зникло саме по собі, якби вчені порахували, якої шкоди економіці завдає перехід на зимовий чи літній час, — додає Окара. — Змінювати тривалість світлої частини доби почали за індустріалізації, щоб економити електроенергію. Зараз ефект від переходу на годину взад-уперед мінімальний. По-перше, немає вже такого електродефіціту. По-друге, на саме освітлення ми витрачаємо незначну частину струму, більше використовуємо для роботи електротехніки, на обігрів. По-третє, почали впроваджувати енергоощадні технології, в Росії поступово відмовляються від виробництва ламп розжарювання.

Переведення годинника на літній чи зимовий час виснажує нервову систему людини, зауважує психолог Юрій Калашников, 47 років:

— Людський організм, особливо психіка, працює як математична модель, у якій усе прораховано. Збій на годину призводить до порушення біологічного годинника. Людина починає гостро реагувати на все, що відбувається навколо.

Годинники переводять у тоталітарних державах. Мовляв, влада така сильна, що володіє часом. Захоче — взагалі зупинить годинники. Ніде правди діти: ми повинні бути вдячні Росії, що це вже зробила. Наші керівники, які звикли в усьому копіювати Москву, самі на це ніколи не наважилися б.

Зараз ви читаєте новину «Годинники переводять у тоталітарних державах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі