вівторок, 07 червня 2011 09:31

"Героїв серед наших політиків немає"

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Віталій Бала: ”Промови про багатовекторність лише прикривають безпорадність і некомпетентність влади”
Віталій Бала: ”Промови про багатовекторність лише прикривають безпорадність і некомпетентність влади”

На засіданні Ради регіонів у Криму президент Віктор Янукович назвав політичний екстремізм і радикалізм основами для появи сепаратизму в країні. У приклад глава держави назвав сутичку у Львові 9 Травня.

— Питання, які роз'єднують українців, можуть стати серйозною проблемою для партії Януковича на наступних парламентських і президентських виборах, — зауважує директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, 45 років. — Сподіваюся, радники президента звернули на це увагу глави держави.

Кому президент подав сигнал?

— Політикам. Вони мали б почати вирішувати чутливі для українців проблеми. Це  і релігійні, як-от будівництво храму на місці Десятинної церкви, яке хоче привласнити Московський патріархат. І написання "спільної" історії з Росією, яким українців позбавляють права на власне бачення історичних подій. Виходить, Польщі, Фінляндії, країнам Балтії, які були в складі Російської імперії, можна, а нам — ні.

Питання, наскільки щирий був президент. Якщо ці заяви залишаться на папері, ситуація в країні буде радикалізуватися.

Хто збурює радикалізм?

— Тему українського радикалізму зручно експлуатувати насамперед всередині Росії. Адже замість піднімати добробут росіян, можна говорити, як українці ображають російськомовних, наприклад, 9 Травня у Львові. Радикалізм вигідний також агентам впливу Кремля в Україні, які хочуть бачити нашу політику одновекторно-однобокою. Насправді промови про багатовекторність лише прикривають безпорадність і некомпетентність влади. Українська політика має бути продержавницькою. Треба сказати, які ми хочемо мати стосунки зі Сполученими Штатами, Росією, Євросоюзом, Китаєм, іншими.

Наскільки сепаратизм загрожує Україні?

— Коли розігруються політичні карти, то мова йде не про сепаратизм, а про протистояння, яке може вилитися у збройний громадянський конфлікт.

Загроза є в іншому, чого не розуміють ні влада, ні опозиція. Коли опозиційні політики закликають виходити на вулицю, щоб змінити владу, то вони спонукають владу так само радикально захищатися. У тому числі через судові процеси і переслідування. Може дійти до того, що владу будуть брати поза межами демократичних виборів. Тоді кожна наступна влада ставатиме радикальнішою, і від авторитаризму можемо перейти до тоталітаризму.

Чому політична еліта не працює над консолідацією нації?

— Еліта має ставити інтереси держави і громадян вище особистих чи корпоративних. Цього не робив жоден із тих, хто був чи є при владі. У нас немає політичної еліти. Маємо політичний клан, мета якого — боротьба за владу. Причому за владу борються навіть тоді, коли є при владі. Через це може виникнути загроза територіальній цілісності. Люди, які це розуміють, є і в БЮТі, і в Партії регіонів, і в залишках "Нашої України". Але вони потрапили в таку систему, що не можуть діяти по-іншому. Героїв, які хотіли б себе спалити, серед політиків немає. Юрій Луценко зробив таку спробу за ґратами. Якщо далі буде таким же безкомпромісним, зможемо сказати, що в нас є хоч один державний діяч, який може жертвувати особистим заради країни.

Зараз ви читаєте новину «"Героїв серед наших політиків немає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі