пʼятниця, 22 червня 2018 05:45

"Газ населенню мають продавати за ціною видобутку"

Автор: Ірина БАБЕНКО
  Народний депутат Віталій Купрій (праворуч) на прес-конференції в Полтаві
Народний депутат Віталій Купрій (праворуч) на прес-конференції в Полтаві

— Відповідальною за хаос у країні є нинішня влада. Тому з колегами підписав подання для процедури імпічменту президенту. На жаль, тільки 60 із 450 депутатів не погоджуються з нинішнім курсом в Україні, — каже 44-річний Віталій Купрій, народний депутат від партії "Укроп". Приїхав до Полтави як правозахисник — щоб почути проблеми області та допомогти їх вирішити. Найболючіші теми готує до ефірів на каналі "ЗІК", у програмі "Громадська прокуратура".

— Давно займаюся правозахистом і антикорупційною діяльністю. Виявив оборудки влади, що свідчать: якби припинити корупцію, можна у рази більше поповнити бюджет і покращити рівень життя людей, — веде далі Віталій Миколайович. — Злочинних схем існує безліч. За так званою формулою "Ротердам плюс" олігархи щомісяця привласнюють до кишень мільярд гривень. В уряді покривають виведення капіталів в офшори і "готівкові" ями. Українцям розказують, що ціну на газ треба підняти в півтора разу. Але коли починаємо розбиратися, виявляється, що Національна акціонерна компанія "Нафтогаз" ставить собі шалені зарплати. І що з наших кишень виплачують 46 мільйонів гривень премії тим, хто виграв судовий процес у "Газпрому". Хоча ці люди просто виконали свої повноваження. У тяжкі часи газ населенню мають продавати за ціною видобутку, до якої додасться мінімальна надбавка, необхідна для нарощування виробництва. Бо, за Конституцією, надра належать народові України. Але влада не чує політиків, що піднімають це питання.

До нардепа звертається Володимир Сидоров, керівник місцевих автозаправок "Екометан".

— Позаторік ми припинили купувати газ для наших метанових заправок у Публічного акціо­нерного товариства "Полтавагаз". Їхні ціни для нас дорогі. Після припинення співпраці отримали усне попередження — матимемо проблеми, якщо не почнемо купувати. Згодом у нас провели 10 комплексних перевірок і обшук. Відкрили справу за нібито несправний лічильник, що дозволяв красти газ. Але експертиза лічильника не виявила порушень. Незважаючи на це, справу не закривають. На сьогодні обидві АЗС не працюють, 50 людей втратили роботу. Керівництво області обіцяло допомогти, але так і не втрутилося. Складається враження, що нас навмисне витіснили з ринку. Бо незабаром в місті з'явилося нове подібне підприємство, — говорить Сидоров.

Віталій Купрій просить передати письмове звернення. Обіцяє звернути увагу Генпрокуратури і Національного антикорупційного бюро.

— Це абсурдна ситуація. Якщо докази не знайдені й підозри не вручені — справу треба закривати й компенсувати завдані збитки. Бачу кілька ознак злочину з боку держслужбовців — перешкоджання законній господарській діяльності, зловживання владою правоохоронними органами та інші. Беру питання в роботу, разом маємо розібратися, — відповідає депутат.

З проблемою звертається Олег Старих, гендиректор державного підприємства "Полтавський комбінат хлібопродуктів".

— Кілька місяців тому ми виявили крадіжку зерна і борошна на 40 мільйонів гривень. Одночасно зник колишній директор. Слідство практично не ведеться, директора не оголосили в розшук. Працівники 3,5 місяця не отримують зарплатню. Їм винні понад 4 мільйони. Виплатити гроші нема можливості — кредитори подали позови, рахунки комбінату арештовані, — каже Старих.

Віталій Купрій пропонує подати депутатське звернення до прем'єр-міністра та сприяти активізації розслідування.

Також полтавці просять народного депутата звернути увагу на хаотичну забудову історичного центру міста й відсутність інфраструктури для розвитку масового футболу. На всі проблеми Віталій Миколайович пропонує шляхи вирішення.

— Щоб зламати ситуацію в країні, треба змінити владу. Бо Революція гідності ще триває, маємо боротися далі. Через 10 місяців вони підуть із посад. І ми зможемо створити країну, де поліція й суди по-справжньому працюватимуть. А президент стане дійсним гарантом Конституції, закону і прав людини, — запевняє Віталій Купрій.

Зараз ви читаєте новину «"Газ населенню мають продавати за ціною видобутку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі