вівторок, 20 грудня 2011 05:00

Гарантовано можна їсти м'ясопродукти п'яти виробників

Автор: фото: Андрій Петров
  М’ясовиробники відчинили двері до своїх цехів незалежним експертам. Ті зробили аналізи змивів з усіх приміщень, складів і тари
М’ясовиробники відчинили двері до своїх цехів незалежним експертам. Ті зробили аналізи змивів з усіх приміщень, складів і тари

Інститут споживчих експертиз разом з експертами державних і приватних установ оприлюднив результати незалежного аудиту м'яса та м'ясопродуктів.

У жовтні експерти запропонували всім м'ясовиробникам відчинити двері для добровільної перевірки. 20 підприємств отримали особисті запрошення. Пройти перевірку зголосилися лише п'ять заводів. Це Миронівський м'ясопереробний завод (ТМ "Легко!", Миронівка), ПАТ "Кременчукм'ясо" (Кременчук, ТМ "Фарро"), МК "Ювілейний" (Дніпропетровська область), М'ясопереробний завод "Дружба народів" (ТМ "Дружба народів", Крим) та МК "Ятрань" (Кіровоград).

— Експертиза довела, що можна без остраху споживати ковбасу, сосиски та м'ясні напівфабрикати цих компаній. Вона — якісна, — каже директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець.

Протягом двох місяців на підприємствах працювала група експертів-лаборантів. Перевірка передбачала три пункти — дослідження змивів, анкетування персоналу й аналіз готової продукції.

Змиви з обладнання, приміщень, складів, тари, вантажівок-рефрижераторів, спецодягу і рук персоналу досліджували на наявність кишкової палички та патогенних мікроорганізмів. Загалом на кожному виробництві збирали близько 30 змивів з усіх технологічних вузлів.

В анкеті було дев'ять питань про наявність внутрішньої системи якості.

Сировину і готові варені й напівкопчені ковбаси, сосиски або сардельки, які сходили з конвеєрів, перевіряли на смак, зовнішній вигляд, консистенцію та вміст мікроорганізмів. Дослідники не виявили жодних відхилень.

— Як і багато українців, я мав стереотипне уявлення, що виробництво м'яса є брудним, — зауважує Юрій Чорнобривець. — Мене вразив рівень технологій. Здавалося, що прийшов не на м'ясовиробництво, а на завод процесорів для комп'ютерів. Чистота ідеальна. Але на ринку існує безліч інших підприємств. Що вони щодня відправляють на полиці магазинів під виглядом ковбаси, ми не знаємо.

Примусовий контроль ніколи не був вирішальним фактором у забезпеченні якості продуктів, каже Анатолій Подрушняк, заступник директора Інституту екогігієни і токсикології ім. Леоніда Медведя.

— Позитивно, що підприємства самі відчинили двері експертам. Саме такий вид експертизи мені імпонує. До того ж перевіряльники оцінили не тільки кінцевий продукт, а й систему виробництва.

З Анатолієм Подрушняком погоджується головний позаштатний дієтолог Міністерства охорони здоров'я Олег Швець:

— Україна прагне інтегруватися в європейські структури. Тому система контролю безпеки та якості буде дещо змінена. До цього слід бути готовими. Усі захворювання, які призводять до зниження якості та тривалості життя, залежать і від харчування.

Наступного року незалежний аудит продовжать. Експерти дослідять напівфабрикати на наявність генетично модифікованих організмів і сої, а також перевірять, що відбувається з м'ясними виробами під час транспортування у роздрібну мережу.

Проект показав об'єктивну картину на ринку м'яса

Виробники, які витримали сувору перевірку, зазначають, що не сумнівалися в успішному аудиті підприємств.

Оксана Панасюк, головний технолог "Миронівського хлібопродукту" (ТМ "Легко!" та ТМ "Дружба народів"):

— Ми завжди відкриті і підготовлені до будь-якої перевірки. Адже у нас на підприємстві є системний підхід до виробництва.

Ярослав Карелко, гендиректор м'ясокомбінату "Ювілейний":

— Останнім часом чую багато негативу щодо м'ясовиробників. Тому ми підтримали ідею показати об'єктивну картину на ринку. Одне з наших правил — відкритість. Це запорука успіху.

Андрій Райкович, гендиректор м'ясокомбінату "Ятрань":

— Проект відкриває реальний стан справ і підтверджує, що в Україні є виробники, які пишаються своїм ім'ям та випускають продукцію найвищого стандарту.

Надія Ткаченко, заступник голови правління з виробництва ПАТ "Кременчукм'ясо":

— Тільки-но почули про проект, відразу зателефонували Юрієві Чорнобривцю і повідомили про згоду брати участь. Покупець повинен знати, яку продукцію він купує.

 

Зараз ви читаєте новину «Гарантовано можна їсти м'ясопродукти п'яти виробників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі