вівторок, 13 грудня 2016 05:20

Фонд держмайна міг піти на поводу в Саакашвілі

Автор: ФОТО З САЙТА www.youtube.com
  У грудні Одеський припортовий завод намагалися продати за 5,16 мільярда гривень. Це у два з половиною рази менше, ніж планували влітку
У грудні Одеський припортовий завод намагалися продати за 5,16 мільярда гривень. Це у два з половиною рази менше, ніж планували влітку

Другий цьогоріч конкурс із продажу Одеського припортового заводу завершився безрезультатно. Його планували провести 14 грудня зі стартовою ціною підприємства в 5,16 млрд грн. Термін подачі заявок завершився 6 грудня. Жоден інвестор не побажав взяти участь у торгах, як і в липні. Тоді стартова ціна була в два з половиною рази вища — 13,17 млрд грн.

"Головні претенденти на придбання 99,6 відсотка акцій заводу — Укрнафтобуріння й "Девелопмент констракшн холдинг" відмовилися від наміру брати участь в аукціоні. Проблема не в самому активі, а в повній бездіяльності Фонду держмайна. Про це кажуть представники компаній, — пише у "Фейсбуку" перший заступник директора ОПЗ 45-річний Микола Щуріков. — За їхніми словами, не стан заводу створює високий ризик втрати інвестицій, а глава ФДМ Ігор Білоус зі своїм відомством. Він темнить, тягне час й очевидно діє не в інтересах держави.

Якщо допустити, що Білоус пішов на поводу в популіста Саакашвілі, то картина виходить неприємна. Непрофесійні чиновники в процесі роботи можуть навчитися. А ось безхребетність — це назавжди".

"Гучні заяви президента і прем'єра про інвестиційну привабливість України провалилися. Використання силової структури Національного антикорупційного бюро для зриву приватизації Одеського припортового заводу може остаточно відлякати західних інвесторів, — пише у блозі політолог Андрій Миселюк, 41 рік.

— Було очевидно. Продаж не відбудеться, як і в липні. Тоді по приватизації завдали подвійний удар. Голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі заявив про розкрадання на заводі. НАБУ під керівництвом члена його команди Гізо Углави гучно затримала голову наглядової ради ОПЗ Сергія Перелому й першого заступника директора підприємства Миколу Щурікова. Західні інвестори злякалися і відмовилися вкладати гроші.

Завод удруге продавали так, ніби не було "ефективної роботи" тандему Саакашвілі й НАБУ. Просто обвалити ціну — крок явно недостатній.

Після того, як на грудневий конкурс не надійшло жодної заявки, на керівництво Фонду держмайна посипалися звинувачення у зриві приватизації. Випадково чи ні, але голова Фонду Білоус заявив про ­зупинку заводу. Чи передачу його в управління тому, хто зможе надати дешевий газ. Цікаво, що одним із таких гравців є Ігор Коломойський.

Реакція прем'єра Гройсмана на саботаж продажу держпідприємства була різко негативна, але запізніла.

— Фонд державного майна показує свою неефективність. Так бездарно управляти держмайном ще треба повчитися, — каже Гройсман на засіданні Кабміну. І фактично пропонує відправити Білоуса у відставку.

Але навіть таке кадрове рішення не стане гарантією відновлення інвестиційної привабливості ОПЗ і України в цілому. Потрібна антикризова комплексна програма заходів. Розробити її і жорстко контролювати хід виконання має керівництво країни. Також необхідно відсторонити силові органи від участі в боротьбі навколо приватизації.

Зараз ви читаєте новину «Фонд держмайна міг піти на поводу в Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі