четвер, 03 грудня 2020 07:15

Європейський суд об'єднав три справи проти Російської Федерації

Європейський суд із прав людини до справи України проти Росії щодо подій на Донбасі приєднав дві інші. Це провадження Києва проти Москви щодо дітей-сиріт, яких незаконно вивозили до Росії на початку війни із захоплених територій. А також позов Нідерландів проти РФ через збиття малайзійського боїнга над Донбасом у липні 2014-го.

Тепер справа має назву "Україна та Нідерланди проти Росії". Київ розраховує, що міжнародні суди зобов'яжуть Москву відшкодувати збитки українським громадянам та юридичним особам і збільшать ціну агресії для Кремля.

— Усі прояви російської агресії зберуть в одному пакеті. Судді виноситимуть рішення, виходячи з усього їх масиву. Це посилить українські позиції. Розгляд потребуватиме більше часу. Але ми й так чекаємо шість років, — каже експерт із міжнародних відносин Олександр Хара, 42 роки.

— Нам відкриють досі невідомі деталі збиття боїнга. Зможемо ці докази використати для інших позовів. У дипломатії посилаємося на міжнародні угоди, рішення та заяви. Застосуємо ці аргументи й у переговорах із партнерами щодо санкцій проти Росії. Як мінімум, щоб їх не знімали. Перемога України в суді не змінить поведінку Кремля, бо її підтримує більшість росіян. Але це буде аргумент для європейських суспільств, що симпатизують Москві. Всі країни розуміють, що було в Криму і на Донбасі. Але для деяких Росія є головним економічним партнером і начебто не становить загрози. Наприклад, для Франції.

Зараз ви читаєте новину «Європейський суд об'єднав три справи проти Російської Федерації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі