пʼятниця, 18 червня 2010 00:48

Європа лякається нашої напіворганізованої злочинності

 

Як українці сприймуть скасування візового режиму з Євросоюзом? "ГПУ" поцікавилася думкою експертів.


Павло Рудяков, 53 роки, експерт із міжнародної політики:

— Ідея безвізового в"їзду на територію ЄС об"єднує 70–75 відсотків українців за винятком пенсіонерів, які не можуть покинути країну через брак коштів, роботу на городі чи біля худоби. Навіть потрапляння України в двадцятку найрозвинутіших країн людей цікавить менше, ніж скасування віз до Євросоюзу. Для них це нагода встановити контакти з європейцями, побувати там, куди раніше не пускали. У перші рік-два після скасування візового режиму кількість українських туристів збільшиться вдвічі порівняно із теперішніми обсягами. Бо Європа не така дорога, як здається. Солідні курортні країни в Італії чи Іспанії пропонують відпочинок за ціною іноді меншою, ніж вітчизняний Крим чи Туреччина.

Скасування візового режиму не посилить контрабандні потоки. України є транзитною зоною, а не джерелом контрабанди. Проблемою стане бажання наших східних сусідів отримати українське громадянство, щоби без віз потрапляти в ЄС. Поки що в Україні квітне неконтрольована корупція і за відносно невеликі гроші можна придбати всі необхідні документи, ці речі ми не можемо проконтролювати і зупинити.


Ірина Прибиткова, 73 роки, демограф, професор Інституту соціології:

— Ринок праці в Європі зараз не кращий, ніж у нас. Через кризу скорочують кількість робочих місць. Навряд чи щось кардинально зміниться до часу, коли скасують візовий режим. Хоча відсутність плати за візу і проблем, пов"язаних з її отриманням, стимулюватиме людей до міграції.

Шість відсотків українців мають намір поїхати трудитися за кордон

Тепер некомпетентні політики кажуть, що за кордоном працюють сім мільйонів українців. Це не так. За оцінками нашого інституту, їх там не більш як 2,5 мільйона. Зазвичай приїжджають легально, а потім переходять на нелегальний статус. Тепер тільки шість відсотків українців мають намір поїхати трудитися за кордон. На заробітки у країни активніше їхатимуть жителі Західної України. Вони краще знають мови сусідніх країн, а з роками сформувалися цілі так звані "міграційні мережі": налагодилися зв"язки між роботодавцями і земляцтвами заробітчан.


Олег Покальчук, 54 роки, соціальний психолог:

— Від скасування віз в Україні нічого особливо не зміниться. Думаю, буде так само, як у Польщі чи країнах Балтії, які пережили лібералізацію візового режиму кілька років тому. Люди там більше їздили до своїх родичів, ніж на заробітки. Можливо, пожвавиться новонароджений середній клас, який захоче побачити ще більше Європи. Але це триватиме недовго, бо туристичні поїздки — це кошти, які ще треба заробити.

Європа лякається нашої напіворганізованої злочинності — так само, як і китайської. Для європейців жах — це коли багато людей із незрозумілими мовою і традиціями приїжджають і намагаються встановити свої порядки. Тому нам треба готуватися до посилення контролю за трудовою міграцією в Євросоюз.


Алла Селецька, 40 років, координатор освітніх програм Представництва Єврокомісії в Україні:

— Після скасування віз молодь активніше їхатиме отримувати освіту в Європі. Ціни на навчання у вітчизняних і в європейських університетах особливо не відрізняються. Наприклад, у Великобританії за рік платять по 800 фунтів (9400 грн. — "ГПУ"). А в нас більше половини студентів навчаються на контрактній основі й платять приблизно ті ж гроші. А проживання в європейських столицях лише трохи дорожче, ніж у Києві.

Щоправда, перепоною для освітньої міграції українців може стати недостатнє знання іноземних мов.

Зараз ви читаєте новину «Європа лякається нашої напіворганізованої злочинності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі