четвер, 19 листопада 2009 18:20

Експорт української зброї насправді зростає

Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру заявив, що Україна торік утричі скоротила обсяги продажу озброєнь й опустилася в рейтингу експортерів із сьомого місця на 14-те. На торгівлі зброєю держава заробила $233 млн. Два роки — $774 млн.

— Дані шведів значно занижено, бо в методиці підрахунків закладена помилка відносно України, — каже Сергій Згурець, 39 років, експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння. — Стокгольмський інститут ураховує постачання кінцевої продукції, а Україна є одним із найбільших у світі виробників комплектуючих до військової техніки і надавачів послуг з її ремонту та модернізації. Такі контракти становлять не менше 50 відсотків загальних обсягів експорту. До того ж вартість озброєнь і військової техніки обраховують в американських доларах за цінами 1990-го. За даними нашого центру, 2008-го обсяг оборонного експорту України становив не менше 1–1,2 мільярда доларів, а цьогоріч різко збільшився завдяки новітнім розробкам легкої бронетехніки, засобів ураження і комплектуючих.

Україну періодично намагаються втягнути в скандали навколо продажу зброї. 2002-го нас безпідставно звинувачували у постачанні зенітно-ракетного комплексу "Кольчуга" в Ірак, а торік — у незаконному продажу зброї Грузії. У червні цього року газети називали українським військовий вантаж в Екваторіальну Гвінею, хоча він належав Хорватії.

— Ці скандали ніяк не вплинули на експорт нашої зброї, — запевняє Сергій Згурець. — Адже Україна не порушувала жодних міжнародних зобов"язань щодо контролю над озброєнням.

США залишаються першими

Два тижні тому Кабмін уклав угоду з урядом Росії про обмін інформацією щодо експорту переносних зенітно-ракетних комплексів типу "Игла" та "Стрела".

— Це вимушений захід колективної безпеки, — коментує документ експерт Сергій Згурець. — Два роки тому з баз Чорноморського флоту зникли кілька ящиків із такими системами, й дві держави звинувачували одна одну в співпраці з терористами, традиційними покупцями зенітних ракетних комплексів. Тепер же сторони знатимуть, хто й кому що продав.

Зараз ви читаєте новину «Експорт української зброї насправді зростає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі