середа, 26 січня 2011 10:12

Дорожчатиме "комуналка", алкоголь та імпорт

 

Держкомстат оприлюднив показник річної інфляції 2010-го — 9,1%. Уперше за сім останніх років гривня знецінилася менше ніж на 10%. Економіст Борис Кушнірук, 44 роки, вважає, що цьому почасти сприяло зменшення купівельної спроможності.

— Інфляцію обчислюють, виходячи з подорожчання товарів у споживчому кошику. Харчі у структурі витрат наших людей займають до 70 відсотків, тоді як у європейських країнах — 15–25 відсотків. Тобто подорожчання інших груп товарів і послуг не впливає суттєво на розрахунок інфляції. Воно незначне, бо попит на них не збільшується, якщо в людей упали доходи.

Цьогоріч на інфляцію вплине подорожчання послуг житлово-комунальної сфери. До зростання цін призведуть і нові податки на пальне, алкоголь та тютюн. Третій фактор — залежність країни від світових ринків. Україна потерпає від "імпорту інфляції": зростає світова ціна на нафту, а в нас підскакує вартість нафтопродуктів.

Зараз ви читаєте новину «Дорожчатиме "комуналка", алкоголь та імпорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі