пʼятниця, 27 квітня 2012 00:00

"Доки Юля сидить, сварок не буде"

Лідери "Батьківщини" Юлія Тимошенко і "Фронту змін" Арсеній Яценюк підписали Декларацію єдності. Політичні сили сформують єдиний список на виборах та узгодять кандидатів у мажоритарних округах.

Михайло Басараб, 35 років, експерт Першої рейтингової системи:

— Потреба цього об'єднання виникла не від доброго життя. Кожен переслідує свої цілі. "Батьківщина" бореться за виживання та право залишитися на політичній карті. Арсеній Яценюк вирішив підкріпити свій рейтинг, що зупинився на одному місці й не має резерву для зростання. Цей ситуативний політичний союз протримається максимум до кінця 2012 року. Ситуація зміниться, партії розійдуться.

Об'єднання Тимошенко і Яценюка — спроба монополізувати опозиційний простір. Не зовсім чесне прагнення, бо існують менш потужні сили, але перспективніші — Кличко, Гриценко. Більше того, монополізація опозиційного поля дасть у майбутньому лише негатив. Ті політичні сили, які не пішли під Яценюка-Турчинова, можуть співпрацювати окремо. Не виключаю, ми станемо свідками народження другого фронту об'єднаної опозиції. Що їм заважає об'єднатися? Та нічого.

"Свободі" скоро треба буде пояснити, чому вона йде окремо. Шанс Тягнибока залишити за собою місце незалежного гравця буде забезпечений тільки нищівною критикою Тимошенко і Яценюка. Це зараз просто необхідно для підняття рейтингу "Свободи". Вона скоро стане небезпечною для об'єднаної опозиції.

Ірина Бекешкіна, 60 років, голова фонду "Демократичні ініціативи":

— Об'єднанню сприяло рішення Конституційного суду про неможливість одночасного обирання по мажоритарному округу та партійному списку. Зараз депутати хочуть або в гарантовано прохідну частину списку, або в "гарантовані" округи. Об'єднання виключає поборювання одне одного і збільшує шанси кандидатів.

"Батьківщина" та "Фронт змін" не розійдуться до парламентських виборів. Доки Юля сидить, сварок між опозицією не буде. А от після виборів, коли ділитимуть портфелі, цілком можливі конфлікти. По-справжньому складною стане ситуація перед президентськими виборами 2015 року. Питання, хто піде проти Януковича? Великі шанси виграти будуть у людини, яка просто вийде в другий тур проти президента. От тоді почнуться випробування і проблеми з єдністю.

Утворювати один великий список всієї опозиції абсолютно нераціонально. Половина виборців Кличка не буде голосувати ні за Тимошенко, ні за Яценюка, ні за Януковича. Якщо Кличко приєднається до союзу, для нього це означатиме електоральні втрати. Дуже розумним для "Удару" було б об'єднатися з партією Гриценка. Але в них зараз публічні непорозуміння.

Зараз ви читаєте новину «"Доки Юля сидить, сварок не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі