вівторок, 03 квітня 2018 07:55

Доходи високопосадовців не відповідають їхнім витратам

1 квітня завершилася третя хвиля електронного декларування. Щорічні декларації подали 816 509 високопосадовців і чиновників.

16 303 874 грн доходів задекларував президент Петро Порошенко за 2017 рік. Із цієї суми 15,7 млн грн — проценти за депозитами. Іноземної валюти на його рахунках поменшало на $430 тис.

Порошенко володіє понад 100 компаніями в Україні, Польщі, Угорщині, Литві, Іспанії, Кіпрі, Британських Віргінських островах, Нідерландах, Росії, КНР. Липецьку кондитерську фабрику "Рошен" у РФ закрили, а Севастопольський морський завод в анексованому Криму окупант відібрав.

Доходи прем'єр-міністра Володимира Гройсмана становили 17,1 млн грн. На оренді нерухомості заробив 5,1 млн грн, ще 8,7 млн грн — на відчуженні землі.

733 тис. грн отримав торік голова Верховної Ради Андрій Парубій. Готівкою тримає 1,1 млн грн.

Ні власного житла, ні автомобіля не має генпрокурор Юрій Луценко. Натомість у його дружини, представника президента в парламенті Ірини Луценко — квартира у Києві й будинок у Дубні на Рівненщині, придбала "Мерседес" за 2,4 млн грн. Луценки мешкають у селі Стоянка поблизу столиці, будинок там належить батькові Ірини. Подружжя на рахунку в банку тримає майже 4 млн грн і 8,8 млн грн — готівкою.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко за рік додав 20,6 млн грн. Із них — 571 тис. виграв у лотерею, 17,7 млн отримав на оренді й продажу нерухомості. Купив будинок у селищі Козин під Києвом за 11,2 млн і 65 соток землі.

У цьому ж селищі орендує дім у двоюрідної сестри Тетяни Шарапової лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко. Власної нерухомості колишня прем'єр не має. Сукупний дохід разом із чоловіком Олександром становив понад 4 млн грн. Подружжя тримає у банку 1,3 млн грн, ще 16,3 млн грн — готівкою.

Квартиру в Росії задекларував голова фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко. Вона належить його дружині Вірі. У банку в Москві вона має 3,3 млн руб. (1,5 млн грн) і $48 тис. Працює на російську компанію Polyplastic, що виробляє пластикові труби.

— Чиновники, попри жорстке законодавство щодо декларування статків, знайшли багато шпарин, щоб уникати відповідальності за нечесно зароблене, — говорить журналіст-розслідувач 40-річний Дмитро Гнап.

— Орган, який мав би досліджувати походження грошей у деклараціях, паралізований. Національна агенція із запобігання корупції бездіє. Доходи високопосадовців не відповідають їхнім витратам. Олег Ляшко, виявляється, видатний гравець у лотерею. Ви легко знайдете в інтернеті фото, як рік тому він громив гральні салони. Зрозуміло, що людина намагається легалізувати гроші, отримані сумнівним шляхом.

Юлія Тимошенко досі не має власного житла. Орендує будинок у Конча-Заспі. Є така практика: якщо не можеш показати, що тобі належить, то переписуєш на підставну особу, оформлюєш оренду й користуєшся.

Є питання до секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олександра Турчинова. Він 20 років працює на державній службі. Декларує понад мільйон доларів готівкою. Звідки? Каже, його старенька теща — просунутий бізнесмен.

Суспільство розчароване і зле. Бо ніхто не несе відповідальності за валізи з грішми, маєтки, яхти, іномарки, здобуті очевидно нечесним шляхом.

Зараз ви читаєте новину «Доходи високопосадовців не відповідають їхнім витратам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі