вівторок, 04 грудня 2012 00:00

До кінця наступного року даватимуть дев'ять гривень за долар

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Валютний фонд вважає обмінний курс гривні до долара США  переоціненим. Про це йдеться в офіційному звіті організації. Зниження курсу національної валюти на 13% дозволить досягти бездефіцитного платіжного балансу, радять у МВФ.

— МВФ не вимагає від України занизити курс гривні, — пояснює керуючий партнер інвестиційної фірми "Кепітал Таймз" 43-річний Ерік Найман. — Він просто стверджує, що він завищений на 8-13 відсотків. Тобто насправді курс зараз складає десь 8,6-9 гривень за долар. Це справедлива оцінка. Найімовірніше, що до кінця 2013 року гривня опуститься до 9 за долар. Але це не буде в одну мить, гривня падатиме поволі.

Нацбанк прагне утримати курс якомога довше, довести стабільність грошової одиниці. Бо, коли людина бачить, що гривня падає на 5-10 копійок у місяць — це не проблема. І зовсім інше, коли Нацбанк раптово оголошує, що курс буде 9 гривень. Це може спричинити штучну паніку. До того ж наступного року Україні доведеться сплатити близько 5 мільярдів доларів зовнішнього боргу. Нацбанк і уряд хочуть зробити їх за вигіднішим для себе курсом долара. Тобто чим нижчий курс "зеленого", тим простіше впоратися з боргом. Але технічно це можливо лише, якщо уряд паралельно виставить якісь нові об'єкти на приватизацію.

Нацбанку зараз треба потрошки послаблювати гривню. Щоб спекулянти не могли скористатися із ситуації й не опустити її ще нижче. Для цього він має бути досить гнучкий. І Нацбанк кілька тижнів тому ухвалив таке рішення. Тепер головне — не втратити контролю за повільним падінням. Бо будуть періоди, коли курс підвищуватиметься або падатиме. Курсові зигзаги — це нормально для сучасної економіки.

Питання подальшої співпраці з Валютним фондом у руках уряду. Україна мусить виконати умови, що на себе взяла. Скоротити або ліквідувати дефіцит бюджету. Нам така співпраця дуже допомогла б. Нові кредити МВФ могли б суттєво покращити фінансовий стан країни, стимулювати попит і збалансувати видатки.

Зараз ви читаєте новину «До кінця наступного року даватимуть дев'ять гривень за долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі