пʼятниця, 30 березня 2012 06:15

"Чорнобильську проблему розуміють як бізнес — як на ній нажитися"

 

Україна позбулася високозбагаченого урану, заявив президент Віктор Янукович на саміті з ядерної безпеки в Сеулі. Президент США Барак Обама назвав рішення Києва історичним. Світова спільнота побоювалася, що український уран міг потрапити до рук терористів.

— Януковичу пояснили, що треба віддати цей уран, щоб Обама отримав свої політичні дивіденди — йому ж звітувати перед американськими виборцями, — коментує подію співробітник Інституту ядерних досліджень Анатолій Шведов, 63 роки. — Для України це нічого не міняє. Наші запаси урану треті в світі. Ми що, не зможемо збагатити його знову?

Збагачений уран зберігали в Україні у спецсховищах із сигналізацією, відеоспостереженням. Усе під контролем МАГАТЕ. Ніякий терорист туди не поліз би. А на те, що по Україні досі розкидані 60 тонн ядерного плутонію з четвертого блоку Чорнобильської електростанції, міжнародна спільнота не звертає уваги. Це так звані "гарячі точки" — маленькі залишки касет із ядерним паливом, усе, що вилетіло і розсипалося під час вибуху енергоблоку і рознеслося вітром. Наші співробітники шукали "гарячі точки" на вертольотах, робили заміри. МАГАТЕ має офіційну карту забруднень. Але дезактивацію Зони не провели. Сховищ радіоактивного сміття не збудували. Тепер будь-який відморозок може позбирати ці залишки і почати лякати світ.

Оточення президента розуміє чорнобильську проблему лише з точки зору бізнесу — де що урвати і як на цьому заробити. Усі бюджети МНС щодо зони забруднення, починаючи з управління відомством Василя Дурдинця, були на 87 відсотків будівельними. Тобто такими, на яких можна нажитися. На дезактивації особливо не заробиш, тому вона їм не цікава.

Стосунки ООН і МАГАТЕ з державами, які фактично володіють ядерними технологіями, слід робити зрозумілішими і прозорішими. Не можна переводити відносини з ядерними країнами у площину негативу. Однак ці проблеми виймають із контексту обговорень на саміті, що штучно загострює конфлікт. До того ж військове застосування атома — це анахронізм і страшилка. Зараз основні військові загрози ідуть від високоточної та бактеріологічної зброї. Решта — конкуренція в енергетиці як базовій галузі економіки.

Зараз ви читаєте новину «"Чорнобильську проблему розуміють як бізнес — як на ній нажитися" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі