четвер, 18 лютого 2021 06:45

Брюссель виділить 40 мільйонів євро на центри вакцинації

— Розпочали перегляд Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Наш інтерес стосується оновлення додатків у частині торгівлі, цифровізації економіки, зеленого курсу, укладення промислового безвізу, входження в енергетичний ринок ЄС та взаємодії в галузі транспорту. Переговори триватимуть упродовж року, — каже прем'єр-міністр України 45-річний Денис Шмигаль на пресконференції після засідання Ради асоціації в Брюсселі 11 лютого.

Домовились, що ЄС виділить 2,45 млн євро на навчання українських держслужбовців європейського права й економіки у Варшаві. Також Україна отримає 170 тис. доз вакцини від коронавірусу. 40 млн євро спрямують на облаштування вакцинаційних центрів.

— Україна потребує перегляду Угоди про асоціацію, — говорить експерт із міжнародних відносин Леонід Літра, 35 років. — Вона діє п'ять років. За цей час Євросоюз став головним економічним і політичним партнером для нас. Половину положень вже виконали. Потрібне чіткіше розуміння, куди рухатимемося, коли все втілимо до кінця. А в Євросоюзу стримана позиція. Припустили можливість обговорення, очікують пропозицій. Наголошують, що Україна має ще багато виконати в рамках поточної угоди.

— До промислового безвізу ми не готові. Аби постачати готову продукцію на європейський ринок, кожне виробництво має пройти сертифікацію. Для цього потрібно змінювати українське законодавство відповідно до норм ЄС, — каже економіст Борис Кушнірук, 55 років. — Лише підприємства харчової промисловості намагаються відповідати цим стандартам на всіх етапах виробництва ще з 2000-х. Інша проблема — відсутність реформ судової та правоохоронної систем. Як із нами торгувати, якщо наші суди здатні ухвалити рішення і відібрати власність у будь-кого?

Зараз ви читаєте новину «Брюссель виділить 40 мільйонів євро на центри вакцинації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі