пʼятниця, 14 червня 2019 06:50

"Безвіз зближує нас із Заходом і віддаляє від Росії"

11 червня виповнилося два роки безвізовому режиму України з Європейським Союзом. ­Українці можуть безперешкодно їздити у 30 країн ЄС і Шенгенської зони за винятком Великої Британії та Ірландії.

За цей час українці перетнули європейський кордон 9,2 млн разів. Найпопулярнішою країною була Польща. Далі за популярністю – Угорщина, Румунія та Словаччина.

– Щоб отримати безвіз, український уряд і парламент у пришвидшеному режимі ухвалили майже 150 рішень. Зникли черги, очікування і ризик відмови. Кожен має можливість швидко організувати поїздку в Європу, – каже політолог 41-річний Михайло ­Басараб.

– Безвіз сприяє інтеграції українського суспільства із Заходом. Це новий досвід, кращі можливості для отримання освіти, спрощення контактів із європейськими державами. Фактично – розширення простору свободи для кожного й обмін досвідом. Це важливо для формування західних цінностей і стандартів.

Більшість українців, не маючи можливості їздити до західних держав, жили ідеальним уявленням про них. Ці поїздки розвіюють завищені очікування. Безвіз створює спільний простір для України та європейських держав. Стимулює багатошаровий обмін інформа­цією: культурною, політичною, побутовою, економічною. Дає можливість українцям відчути, що ми – частина Європи. Що більше таких контактів буде на рівні конкретного громадянина, то швидше рухатиметься Україна до повноцінної інтеграції. Це зближує нас із Заходом і віддаляє від Росії. Дає можливість відчути, що Європа за півкроку.

Зараз ви читаєте новину «"Безвіз зближує нас із Заходом і віддаляє від Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі