четвер, 25 березня 2021 06:11

Байден назвав Путіна вбивцею

Автор: REUTERS
  Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден зустрічався з російським лідером Володимиром Путіним 10 березня 2011 року в Москві. Перший був тоді віцепрезидентом Сполучених Штатів, другий — прем'єр-міністром Російської Федерації
Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден зустрічався з російським лідером Володимиром Путіним 10 березня 2011 року в Москві. Перший був тоді віцепрезидентом Сполучених Штатів, другий — прем'єр-міністром Російської Федерації

— Ми довго розмовляли. Знаю його відносно добре. Чи думаю я, що Путін убивця? Так, — каже президент США 78-річний Джо Байден під час інтерв'ю "Ей-Бі-Сі Ньюз" 17 березня. Глава РФ особисто керував інформаційною кампанією проти нього під час президентських виборів торік і має відповісти, додав.

— Ми знайомі з Байденом. Що я відповів би? Я сказав би йому: "Будьте здорові". Говорю це без іронії і жартів, — коментує Володимир Путін, 68 років. — Коли оцінюють інші народи, завжди дивляться в дзеркало. Ми бачимо там себе. Перекладаємо на іншого те, чим самі є по суті. У дитинстві, коли сперечалися у дворі, говорили так: "Хто як обзивається, той так і називається". Це не просто дитяча приказка. У цьому глибокий сенс.

18 березня Росія відкликала свого посла зі США для консультацій.

— Тепер, очевидно, пом'якшення позиції Вашингтона щодо Москви не буде, — каже експерт Центру оборонних стратегій 43-річний Олександр Хара.

— Путін міг би сподіватися на кращі відносини з Байденом, якби не втручався 2016-го в американські вибори на боці Трампа. І коли не було б масштабної кібератаки на Штати під час президентських перегонів торік. Вплинули також сім років війни в Україні й незаконна анексія Криму. Водночас, якби Байден був м'якший щодо Путіна, його критикували б і Демократична, і Республіканська партії США.

Під час першої зустрічі з Путіним на запитання журналіста, чи росіяни й путінський режим убивають, попередній президент Дональд Трамп відповів: "Ми теж убиваємо". Фактично поставив на одну лінію США з російським режимом. Штати ліквідують ватажків терористичних організацій згідно законів. Путін убиває політичних опонентів. Веде війну в Україні. Його військові знищують госпіталі в Сирії.

Заява Байдена нетипова. Раніше жоден президент так не казав. Реакція Путіна на його слова — нервова, притаманна відірваному від життя диктаторові. Багато років керує півтора тисячами ядерних боєголовок і великою армією. Вважає, йому дозволено так поводитися. Відкликання посла — потужний сигнал. Путін показуватиме, що з ним краще співпрацювати. Бо Росія — ядерна держава. Має вплив на Європу. Найімовірніше, вдасться до загострення на Донбасі, аби з ним рахувалися. Нам слід продемонструвати силу — що ми готові захищатися.

"Між Росією і цивілізованим світом починається новий етап. Коли речі називатимуть своїми іменами, — пише оглядач 53-річний Віталій Портников для сайту "Еспресо". — Протистояння України російській агресії отримає новий імпульс. А також — новий рівень підтримки Заходу. Наскільки наша влада готова? Чи розуміє, що тепер з Путіним не вдасться домовитися взагалі ні про що? Він здатний прагнути загострення, щоб показати американцям свої можливості.

Нашій владі доведеться справді боротися з олігархами. Очиститися від тих, хто працює на Москву, і від тих, хто їй співчуває".

Зараз ви читаєте новину «Байден назвав Путіна вбивцею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі