четвер, 05 січня 2012 05:45

Януковичу розстелили довшу доріжку

Автор: Малюнок: Володимир Казаневський
 

Президент Віктор Янукович вийшов із будівлі своєї адміністрації й червоною доріжкою рушив до трибуни виголошувати новорічне привітання.

Виглядало це, як і в телетрансляції останніх хвилин 2010-го: нічна вулиця Банкова, фасад Будинку з химерами, ялинки у біло-синіх вогниках, почесна варта біля дверей адміністрації. Та сама мелодія із вкрапленням національного гімну у фіналі. Тільки доріжка довша — перед привітанням із 2012-м президент ступив по ній 14 кроків, а не 11, як позаторік.

Промову Янукович виголошував 117 с. Попереднє привітання тривало 131 с. Президент двічі звернувся до "співвітчизників". Перед 2011-м назвав їх "дорогими", тепер — "шановними". Коротко розповів, що рік, який мав стати важливим кроком до добробуту, прожили "достойно": "будували мости і дороги, школи та лікарні, стадіони й аеропорти". Як і рік тому, стискав кулаки. На словах "ми збирали рекордні врожаї" великий палець на правій руці опинився між указівним і середнім.

Жодного "я" президент, на відміну від привітання з 2011-м, не вжив. Казав "упевнений", "знаю", "бажаю". Займенник "ми" вимовив вісім разів — і до вже традиційного "продовжимо модернізацію нашої країни", і до невідворотного "будемо приймати футбольний чемпіонат Європи". Усміхнувся, коли промовив: "гідно зустрінемо гостей і покажемо нашу щиру, природну українську гостинність". Вітерець у той момент підхопив пару з рота.

Перед 2011 роком слово "ми" лунало у промові 11 разів. Тоді Янукович бажав українцям будувати міцний фундамент змін і перетворень, багато працювати і вірити в державу, сподіваючись на Божу допомогу. У вітанні з 2012-м президент теж згадав про Господа — щоб рідні були "жИві і здорові". Нормативний для російської мови наголос у слові "живі" переміг.

Зараз ви читаєте новину «Януковичу розстелили довшу доріжку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі