середа, 05 травня 2010 03:30

Янукович провокує революцію

Янукович провокує революцію

Коли в січні 2008-го президент Віктор Ющенко, прем"єр Юлія Тимошенко і спікер Арсеній Яценюк направили листа з проханням про приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО, опозиційна тоді Партія регіонів разом із комуністами блокували трибуну в парламенті, вимагаючи референдуму щодо вступу в альянс.

У квітні президент Віктор Янукович не лише не поцікавився думкою народу, а й за його спиною нишком підписав 25-річну угоду про базування Чорноморського флоту в Криму. Зробив це винятково в інтересах олігархів. Вони отримуватимуть знижку в $100 за кожну тисячу кубометрів російського газу. При цьому гроші платитиме держава — кошти списуватимуться з оренди за базування флоту й не потраплятимуть у бюджет.

Пригадується стаття "Українська демократія в небезпеці" Олександра Мотиля в газеті "Волл стріт джорнал". У ній американський професор політології перелічує п"ять помилок Віктора Януковича в перші тижні правління. Це й порушення Конституції через зміну правил формування коаліції, і призначення главою уряду Миколи Азарова, і збільшення штату Кабміну, і призначення міністрами Василя Цушка, Федора Ярошенка й Дмитра Табачника. Мотиль робить висновок: "Президент або абсолютно не відчуває контакту з власною країною, або зухвало байдужий до громадської думки".

Наскільки Захід далекий від розуміння процесів в Україні! Наші європейські й заокеанські прихильники ніяк не усвідомлять, що в Україні демократії немає взагалі. Маємо олігархічний режим, що лише трохи лібералізувала помаранчева революція. Посилюється корупційна вертикаль, а вся влада зосереджується в одному центрі — Адміністрації президента.

"Помаранчеві" за п"ять років не змінили виборчої системи

Усі "помилки" Януковича є сигналами суспільству, що країна житиме за "понятіями", а його команда просто так із влади не піде. Вона ґвалтуватиме Конституцію, переноситиме чергові вибори, підминатиме під себе державні інституції й місцеве самоврядування. Й опозиція навряд чи зарадить цьому. Адже "помаранчеві" за п"ять років не зробили головного: не змінили виборчої системи, не скасували депутатської недоторканності, не відділили бізнесу від влади.

В одному я згоден із паном Мотилем: ситуація не така безнадійна. Адже, роблячи й далі антидемократичні помилки, Янукович провокує революцію. 

Зараз ви читаєте новину «Янукович провокує революцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі