четвер, 30 вересня 2010 18:23

Янукович буде змушений фальсифікувати вибори

Люди побоюються, що наступні місцеві вибори будуть сфальсифіковані. Нічого дивного: здібності й характер влади всім добре відомі.

Більше того — режим Януковича змушений фальсифікувати і ці вибори, і майбутні парламентські та президентські. Бо не матиме іншого способу втриматися біля влади.

У лютому під час другого туру виборів за Віктора Януковича проголосували майже 12,5 із понад 36,5 млн тих, хто міг брати участь у голосуванні. Тобто насправді лідера донецьких підтримали навіть менше 30% виборців. Відтоді частково через природну антиукраїнськість, частково через непрофесіоналізм влада Януковича не лише не здобула прихильність тодішніх опонентів, а й дещо втратила довіру серед власного електорату.

Стрімко падає добробут людей. Услід за гречкою пішли вгору ціни на масло, молоко, м"ясо, яйця. Після набуття чинності нового Податкового кодексу зросте вартість бензину, а це завжди веде до загального подорожчання. Як і раніше, висмоктує гроші й нерви з українців хабарництво — одним із перших кроків президента після приходу було блокування антикорупційних законів. Його передвиборне гасло "Покращення життя вже сьогодні!" виглядає цинічним знущанням.

Противників донецького режиму ще більше радикалізувала гуманітарна політика міністра освіти Дмитра Табачника. Оголошено війну україномовним. Коригують на догоду Кремлю історію. Надаючи демонстративну підтримку Московському патріархату, Янукович розпалює міжрелігійну ворожнечу — інші конфесії відверто дискримінують.

До цього можна додати загальний наступ на демократію, перетворення Служби безпеки на щось подібне до сумнозвісної царської "охранки", утиски свободи слова, обмеження права людей на маніфестації та багато іншого.

Природно, рейтинг і Януковича, і Партії регіонів продовжує знижуватися. Уже сьогодні в них немає жодних шансів утримати владу в результаті демократичних процедур. Відсутній і якийсь професійний та інтелектуальний резерв для здобуття прихильності людей у майбутньому.

Тому єдиним виходом для утримання донецьких біля влади є адмінресурс, фальсифікації або шахрайство. Наприклад, продовження без згоди народу повноважень парламенту до 2015 року. Бо навряд чи хтось при здоровому глузді може припустити, що Янукович та "регіонали" забезпечать чесні вибори й віддадуть за їхніми підсумками владу.

Інтрига в іншому: як реагуватиме на все це суспільство?

Зараз ви читаєте новину «Янукович буде змушений фальсифікувати вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі