вівторок, 11 квітня 2017 06:05

Яценюк запропонував новий формат співпраці з НАТО

— Не бійтеся постачати оборонювальну зброю для України. Не бійтеся Росії. Наші вояки зі зброєю в руках захищають безпеку Європи, — звертається до партнерів із НАТО під час Київського безпекового форуму лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк, 42 роки.

Пропонує їм подумати над новим форматом співпраці — "НАТО плюс".

— Збройні сили тих країн, які входять у цей формат, мають бути взаємопов'язані з країнами-членами НАТО, повністю відповідати всім стандартам Збройних сил членів Альянсу, — каже Арсеній Яценюк. — Україна заплатила надто велику ціну за відсутність політичної волі серед країн-членів НАТО 2008 року заявити на весь світ, що Київ і Тбілісі отримують План дій щодо членства в НАТО. Ціна цьому — анексована територія Грузії, анексований Крим, тимчасово втрачені Донецьк і Луганськ, військові злочини — зокрема в Сирії. Немає політичної волі швидко прийняти Україну в НАТО. Але має бути політична воля, щоб наші військові були на одному рівні підготовки з військовими Альянсу. Говорили однією мовою й оборонялися однією зброєю.

Інший виклик безпеці — енергетичний.

— Російська Федерація з окремими країнами-членами Європейського Союзу хоче обійти Україну з будівництвом газопроводу "Нордстрім-2". Це неприпустимо, бо мова про геополітичний, а не енергетичний проект, — говорить колишній прем'єр-міністр України. — Це проти інтересів Європи і проти наших інтересів. Україна через цей проект може втратити 2 мільярди доларів доходів на рік. Польща — близько 800 мільйонів, Словаччина — близько 200. Ці речі відбуваються під прикриттям начебто диверсифікації постачання газу в Європу. Це неправда. Російський Газпром намагається обдурити вас і побудувати п'ять різних газогонів, щоб обійти Україну.

"Петро Порошенко гарною англійською говорив правильні речі. Але загальні слова. Відкриття ­форуму вимагає певного пафосу. Однак чи є сенс повторювати те ж саме протягом двох останніх років? Правда є правда, але європейці все це вже чули, — пише у блозі журналіст Кирило Сазонов.

— Натомість Арсеній Яценюк втиснув у виступ максимум конкретики. Відмовився від риторики "нам важко, допоможіть". Нагадав, що на тлі російської агресії є Брексит і успіхи популістів. ЄС має перебудувати систему прийняття рішень, щоб відповідати на сучасні виклики. І не тільки Євросоюз — НАТО теж має зробити висновки. Яценюк прямо сказав, що Україна і Грузія, а також Сирія дорого заплатили за відсутність політичної волі у деяких членів НАТО. 2008-го вони не ризикнули дати нашим країнам план для членства в Альянсі. Ці конфлікти — ланки одного ланцюга. І наслідки однієї причини. Звучало жорстко і, можливо, неприємно, але від цього не перестало бути правдою".

Зараз ви читаєте новину «Яценюк запропонував новий формат співпраці з НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі