вівторок, 13 грудня 2016 06:00

"Яценюк продовжує становити головну загрозу для Кремля"

— В Арсенія Яценюка була категорична позиція з багатьох принципових питань. Протидія Росії, енергетична незалежність, національна безпека та оборона, макроекономічна стабілізація. Державу треба було врятувати від колапсу, витягнути з прірви. І, звичайно, Яценюк становив і продовжує становити головну загрозу для Кремля, — говорить дипломат 41-річний Данило Лубківський в інтерв'ю виданню "Цензор. нет".

— Яценюк — лідер політичної партії "Народний фронт", яка має другу за кількістю фракцію в парламенті. Найбільш згуртована, ідеологічно цілісна, вона втримує коаліцію, — продовжує Лубківський. — Фракція стала опорою всіх непопулярних і складних реформаторських зусиль. І тому розколоти її, скомпрометувати цю роботу — задача для зацікавлених у провалі України. Найбільш брутально й зухвало компрометують саме Яценюка. Це доказ, що фракція йде правильним шляхом.

Усі пам'ятають обставини відставки уряду Арсенія Петровича та її фактичну безпричинність. Водночас поведінка "Народного фронту" і його лідера після відставки кардинально відрізняється від відносин періоду ­2005–2006 років. Це — спроба іншого типу мислення й політичної культури. Яценюк намагається втримати коаліцію, допомогти партнерам по ній та уряду. Також обстоює інтереси України за кордоном. Цю роботу колишні прем'єр-міністри або урядовці високого рангу досі не виконували.

Це викликає алергію в противників України. Яценюк говорить прямо в очі всьому світу: Росія — агресор, брутальний порушник міжнародного права й цивілізованих міжнародних відносин. Клептократичний режим ФСБ, який очолює злочинець Путін, становить загрозу для світового порядку.

Уявімо, що нинішня коаліція розвалилася і завтра відбудуться дострокові парламентські вибори. Наступна Верховна Рада мала б до восьми фракцій, виходячи із соціологічних опитувань. Це — недоговороздатний парламент. Він навряд чи зможе сформувати коаліцію ­й ­Кабмін. А якщо зробить це, то уряд буде слабким. У державі зі слабким парламентом та урядом неминуче слабкий і президент. Отримуємо вразливі, неефективні інститути влади. Країна скочується в популізм, а за ним — інфляція, падіння та нівелювання всього зробленого за три роки. У підсумку — чергова руїна.

Революція гідності відбулася 2014 року, коли була активна позиція Сполучених Штатів, сильний Євросоюз, масштабна підтримка на захист України. А 2017-го у світі все може докорінно змінитися. Зустрічі Яценюка із закордонними лідерами в цьому контексті — вкрай важливі.

Зараз ви читаєте новину «"Яценюк продовжує становити головну загрозу для Кремля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі