середа, 19 квітня 2017 06:46

Яценюк популярніший за Гройсмана

Автор: ФОТО З САЙТА www.ntv.ru
  Арсеній Яценюк залишає Верховну Раду після відставки 14 квітня 2016 року
Арсеній Яценюк залишає Верховну Раду після відставки 14 квітня 2016 року

— Не можна допустити дестабілізації виконавчої влади під час війни. Така перспектива неминуча, якщо після відставки не буде негайно обраний новий уряд України. Зробивши все для стабільності і спадкоємності курсу, заявляю про рішення передати обов'язки та відповідальність керівника уряду, — говорить 10 квітня торік прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, 42 роки.

Очолював Кабмін із 27 лютого 2014-го. За чотири дні Верховна Рада прийме його відставку. Новим главою уряду призначать запропонованого фракцією "Блок Петра Порошенка" Володимира Гройсмана.

Це була перша в історії країни добровільна відставка прем'єр-міністра. За місяць українці назвали основні досягнення Яценюка на посаді: відмова від російського газу, створення Національної поліції, система субсидій для населення, податкова реформа і покращення умов для ведення бізнесу. Про це йшлося в соціологічному дослідженні Українського інституту майбутнього.

Навіть після відставки Яценюк випереджає теперішнього главу уряду Гройсмана в популярності. Про це свідчить аналіз пошукових запитів у інтернеті. Зокрема, значний інтерес до колишнього прем'єра проявляють у Росії.

— В Арсенія Яценюка була категорична позиція з багатьох принципових питань. Протидія Росії, енергетична незалежність, національна безпека та оборона, макроекономічна стабілізація. Державу треба було врятувати від колапсу, витягнути з прірви. І, звичайно, Яценюк становив і продовжує становити головну загрозу для Кремля, — каже дипломат 41-річний Данило Лубківський.

— Усі пам'ятають обставини відставки уряду Арсенія Петровича та її фактичну безпричинність. Водночас поведінка "Народного фронту" і його лідера після відставки кардинально відрізняється від відносин періоду 2005–2006 років. Це — спроба іншого типу мислення й політичної культури. Яценюк намагається втримати коаліцію, допомогти партнерам по ній та уряду. Також обстоює інтереси України за кордоном. Цю роботу колишні прем'єр-міністри або урядовці високого рангу досі не виконували. Це викликає алергію в противників України. Яценюк говорить прямо в очі всьому світу: Росія — агресор, брутальний порушник міжнародного права.

— Фракція "Народного фронту" стала опорою всіх непопулярних і складних реформаторських зусиль, — продовжує Лубківський. — І тому розколоти її, скомпрометувати цю роботу — задача для зацікавлених у провалі України.

$30 млн отримав народний депутат Олександр Онищенко на піар-кампанію проти Арсенія Яценюка, коли той був прем'єром.

Зізнався про це в грудні торік. Каже, організовував мітинги, платив за матеріали в пресі. Замовником кампанії назвав народного депутата "Блоку Петра Порошенка" й друга президента Ігоря Кононенка.

8 мільярдів гривень ­зекономила торік для бюджету система державних електрон­них закупівель "Прозоро". Для всіх державних установ закупівлі через неї стали обов'язковими з серпня минулого року. З квітня 2016-го її використовують міністерства та великі держкомпанії. "Прозоро" запустив тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк популярніший за Гройсмана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі