вівторок, 22 жовтня 2019 00:10

"Або виходите 31 жовтня, або полишаєте цю ідею"

17 жовтня Європейський Союз і Велика Британія погодили договір про брекзит. Почне діяти 31 жовтня. Тоді Сполучене Королівство вийде з ЄС.

"Це дозволить сторонам уникнути хаосу. Тепер парламент Британії повинен завершити брекзит, щоб ми могли пере­йти до інших пріоритетів. Таких як вартість проживання, охорона здоров'я, злочинність і довкілля'", — написав у "Твіттері" британський прем'єр-міністр 55-річний Борис Джонсон.

— Схоже, ми наблизилися до фіналу, — каже голова Європейської Ради Дональд Туск, 62 роки.

Договір мають схвалити парламенти ЄС та Британії. Після 5 год. дебатів у Палаті громад 19 жовтня голосування перенесли на 22-ге. Депутати підтримали поправку — угоду з ЄС не затвердять, доки Палата громад не прийме всі необхідні для виходу із Cоюзу закони.

Проект договору уникає питання жорсткого кордону між незалежною Ірландською Республікою та Північною ­Ірландією у складі Сполученого Королівства. Північна Ірландія ­залишатиметься у митній юрисдикції Великої Британії. Проте закони ЄС діятимуть стосовно товарів, що постачатимуть на цю територію. Також Євросоюз і Велика Британія працюватимуть над угодою про вільну торгівлю до 2020 року.

Вихід із ЄС підтримали 52% британців на референдумі 23 червня 2016 року. Брекзит планували на 31 березня ­2019-го. Відтермінували до 12 квітня і 31 жовтня. Улітку прем'єр-міністр Тереза Мей оголосила про відставку через провал його здійснення. Велика Британія втратить 300 млрд євро до 2030 року через вихід з Євросоюзу, за даними німецького Фонду Бертельсмана.

— ЄС відмовився ­починати переговори з Джонсоном із нуля. Тому за основу взяли угоду, яку готувала ­колишня прем'єрка Тереза Мей. Головна зміна стосується ірландського питання, — говорить експерт-міжнародник Українського інституту майбутнього Ілія Куса, 25 років.

— У новому документі Британія пішла на поступки Євросоюзу. 31 ­жовтня все Сполучене Королівство виходить з ЄС і там починається перехідний період до січня 2020 року. Північна Ірландія як частина Британії формально теж виходить з ЄС, але залишається у митному союзі. Фактично зберігає економічні та митні зв'язки з континентальною Європою. Тому не буде кордону між нею та незалежною Ірландською Республікою. Раніше Лондон був проти такого сценарію, розглядав його як загрозу національному суверенітету. Мовляв, Вельс і Шотландія теж можуть захотіти особливого статусу в складі Королівства.

Борис Джонсон має один шанс. Не зможе кілька разів переглядати документ про брекзит, як його попередниця. ЄС чітко дав зрозуміти, що Лондон більше не отримає відстрочки. Або виходите 31 жовтня, або полишаєте цю ідею.

Якби Британія виходила без угоди, це послабило б економіку ЄС, що у політичному сенсі посилило б Росію. Це був би негатив для України.

Після виходу Великої Британії з Євросоюзу головну роль в об'єднанні отримає Франція. Навряд чи інші країни захочуть покинути європейську співдружність. Але це не скасовує кризи в організації. ЄС треба реформуватися. 2007 року провів невдалу стратегію розширення. Приєднав Румунію та Болгарію, що не відповідали європейським стандартам. Багато громадян цих країн поїхали в розвиненіші держави Європи, займали робочі місця й створювали соціальну напругу.

Зараз лідери Франції та Німеччини пропонують стратегію паралельного розвитку для Європи. Це ускладнить реформування відсталих країн. Східна Європа буде на периферії, а західноєвропейські держави замкнуться і залишаться ядром ЄС.

Зараз ви читаєте новину «"Або виходите 31 жовтня, або полишаєте цю ідею"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі