четвер, 18 березня 2010 17:50

"Я знаю, що наші місяцеходи літають на Марс"

 

За перші тижні президентства Віктор Янукович кілька разів обмовився. Під час першого закордонного візиту в Брюссель переплутав Чорногорію з Косовом, а Північну Осетію — з Південною.

— Ми проти політики подвійних стандартів. Це на прикладі Сербії. Чи, точніше, визнання незалежності Чорногорії. Визнання незалежності Косово, — сказав. — Ще тоді було зрозуміло, що конфлікти на території заморожених конфліктів будуть загострюватися. Наступний яскравий приклад був приклад Північної Осетії, — додав він, хоча йшлося про Південну Осетію.

Удруге президент обмовився, розповідаючи про результати переговорів із Арсенієм Яценюком:

— Він (Яценюк. — "ГПУ") не хотів би чекати 18 місяців до чергових парламентських виборів і віддає перевагу варіанту дострокових.

Насправді, парламентські вибори мають пройти за 30 місяців — у вересні 2012-го.

Утретє Віктор Янукович помилився, цитуючи вірш Тараса Шевченка:

— Возвеличу малих отих рабів німих! Я на стороні коло їх поставлю слово.

Замість слів "на стороні" слід було сказати "на сторожі".

Мовні помилки часто робив президент США Джордж Буш-молодший. Його ляпи називали "бушизми". Таких налічують понад 1,2 тис. Ось кілька:

— І, між іншим, я знаю, що наші місяцеходи літають на Марс!

— Я недавно зустрічався з російським президентом у Словаччині. Або в Словенії — я не пам"ятаю, як ця країна точно називається

— Я розмовляв з новим президентом Мексики з приводу постачання нафти до Сполучених Штатів. Таким чином, ми більше не будемо залежати від постачань нафти з-за кордону.

Висловлювання президента Білорусі Олександра Лукашенка:

— Білоруський народ житиме погано, але недовго.

— У мене теж батько загинув під час Другої світової війни (Лукашенко народився 1954 року. — "ГПУ").

— Я виріс на віршах Василя Бикова (Василь Биков — прозаїк, віршів не писав. — "ГПУ").

Покійний президент Росії Борис Єльцин казав:

— Ну, може, з економіки ще думки є, а з фінансів навіть тяжко сказати.

— Диктатури Єльцина не було й не буде, а інших диктатур я не допущу.

— Вік політика — 65 років, а після цього він впадає в маразм. (Єльцин був президентом до 68 років. — "ГПУ").

А ось кілька висловів Володимира Путіна, наступника Єльцина:

— У нас країна величезних можливостей не лише для злочинців, але й для держави.

— Серед людей багато тих, хто розчарований, збитий з пантелику, розгублений. І наш з вами святий обов"язок показати цим людям шлях в кінці тунелю.

— Ви знаєте, що в нас є різниця між стандартами військової техніки НАТО й стандартами військової техніки Росії. Тому просто так тягнути туди металобрухт не мало жодного сенсу.

"Зараз що менше людина інтелігентна, то більш успішна"

— За філософським принципом бритви Оккама, якщо у вас є наслідок і кілька можливих причин, то головна причина — найпростіша. Гадаю, мовні огріхи високопосадовця зумовлені елементарною безграмотністю, — вважає соціальний психолог Олег Покальчук, 54 роки. — Запиту на культуру, освіту, мовлення у нас не існує років із 10. Раніше нормативність мови була складовою статусності й інтелігентності. А зараз що менше людина інтелігентна, то більш успішна.

Обмовки і мовні блуди варто доброзичливо висміювати, а не влаштовувати з цього політичних судилищ із прапорами, гімнами і бубнами.

Зараз ви читаєте новину «"Я знаю, що наші місяцеходи літають на Марс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі