пʼятниця, 17 листопада 2017 07:35

25 грудня буде вихідним

— Пропонується 25 грудня — Різдво Христове за григоріанським календарем, зробити вихідним так само, як і 7 січня, — каже 49-річний Микола Княжицький, голова парламентського комітету з питань культури і духовності.

16 листопада Верховна Рада ухвалила законопроект, за яким 25 грудня віднині — святковий неробочий день. За рішення проголосували 238 народних депутатів. При цьому загальна кількість офіційних свят із вихідними залишилася незмінна — 11. Замість двох вихідних 1–2 травня буде лише один — 1 травня.

— Сотні тисяч католиків західного обряду, протестантів (напрямок християнства, що відокремився від католицтва у ХVI ст. — ГПУ) відзначають Різдво 25 грудня. І вони повинні отримати гідні можливості для виявлення своїх релігійних почуттів. На ситуацію можна дивитися під кутом дотримання прав людини, — каже релігієзнавець і нардеп Віктор Єленський, 60 років.

— Немає католицького чи православного Різдва. Є свято, яке відзначають усі християни. Більшість православних світу живуть за григоріанським календарем, який увів Папа Римський Григорій XIII (за юліанським календарем рік триває 365 днів і 6 год. Це більше за сонячний рік. За півтора тисячоліття календар відстав на 10 днів. Тому 1582-го запровадили григоріанський календар: рік триває 365, а високосний — 366 днів. Україна перейшла на нього 1918-го. — ГПУ). Але російська, українська, грузинська, сербська і єрусалимська церкви святкують за юліанським, тобто старим календарем. За ним Різдво припадає на 7 січня.

Українські православні й греко-католицька церкви можуть перейти на григоріанський календар тільки за власним рішенням. Не думаю, що це можливо найближчим часом. Держава не має втручатися в це. Вона відокремлена від церкви.

2017 року українці матимуть 116 вихідних днів, із них 105 — це суботи й неділі.

Маємо 11 офіційних вихідних на державні свята. Це — Новий рік 1 січня, Різдво Христове 7 січня, Міжнародний жіночий день 8 березня, Великдень, День міжнародної солідарності трудящих 1 і 2 травня, День Перемоги 9 травня, Трійця, День Конституції 28 червня, День Незалежності 24 серпня. Позаторік додався День захисника України 14 жовтня. Коли вони збігаються з суботами й неділями, вихідні переносяться.

Європейці мають у середньому 10 державних вихідних на рік.

— Рішення зробити 25 грудня вихідним — красномовний демократичний крок. Адже так держава показує, що хоче створити комфортні умови для всіх громадян, — каже економіст 59-річний Олександр Савченко.

— У масштабах року один додатковий вихідний не вплине на економіку. Але в нас їх справді більше, ніж у значно заможніших країнах (у Німеччині — сім, у Великій Британії й Франції — по вісім. — ГПУ). Вони розуміють корисність кожного дня і прагнуть проводити їх якомога продуктивніше. Нам варто переймати цей менталітет. Слід скасувати деякі червоні дні календаря — 1 травня і 8 березня. Також є пропозиція перенести вихідний із 9 травня — на 8-ме (цього дня 1945 року капітулювала нацистська Німеччина. З 2015-го в Україні це — День пам'яті та примирення. — ГПУ), щоб відзначати це свято з усім світом.

Зараз ви читаєте новину «25 грудня буде вихідним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі