понеділок, 26 грудня 2005 19:44

14 мільйонів шукають, де б покурити

Через тиждень після набуття чинності антитютюнового закону на зупинці тролейбуса киянин пускав димок. Раптом курець помітив, що наближається міліціонер. Мабуть, злякавшись штрафу, чоловік швиденько запхав недопалок у рукав. Але столичному правоохоронцю самому приспічило перекурити. І він підійшов, щоб попросити вогню.

— Така кумедна ситуація не могла статися в Черкасах, — каже координатор Коаліції громадських організацій та ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну" Костянтин Красовський, 48 років. – Там місцева влада просто заборонила палити на зупинках автотранспорту. Адже науковці стверджують, що одна викурена цигарка може зіпсувати повітря і настрій 36 некурцям. А за рік в Україні викурюють 85 мільярдів цигарок.

Новий закон не дозволяє курити на робочих та в громадських місцях, лише у спеціально відведених. Відтепер курці змушені "у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування при наявності спеціально відведених місць для куріння" шукати ті місця, де можна посмакувати цигаркою. Якщо ж не знайдуть і затягнуться — штраф від 17 до 85 грн.

За куріння в громадському місці можете заплатити від 17 до 85 грн

Взагалі ж, не зовсім зрозуміло: що мається на увазі під громадськими місцями? У законі згадані лише під'їзди будинків, підземні переходи і стадіони. То чи дозволено курити в зоні відпочинку та на подвір'ї? Хоча найелементарніші речі зрозумілі і без закону.

— Як сказала якось 13-річна дівчинка: я вже виросла з того віку, щоб курити, — пояснює Костянтин Красовський. — Вона зрозуміла, що куріння — зло. Що курець – це хвора людина. Зрештою, треба домагатися того, щоб курити було важко і непристижно.

Насамперед варто було б якнайшвидше ратифікувати Рамкову конвенцію з контролю над тютюном. Це вже зробили 93 країни світу. У результаті відбудеться ріст цін, який змусить кинути курити щонайменше 5% дорослого населення і 8% підлітків. До речі, в Україні ціни на цигарки не змінювалися вже п'ять років. Не дивно, що кількість курців за цей час зросла до 14 млн.

А от народному артистові України Богданові Бенюку, який 18 років був курцем, подолати шкідливу звичку допомогло народження сина. Заради нього він без усяких законів і конвенцій кілька років тому викинув останню цигарку.

Зараз ви читаєте новину «14 мільйонів шукають, де б покурити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі