понеділок, 20 лютого 2012 06:45

"У кожному колоскові бачу паляницю"

Автор: фото: Анна КОРОЛЬ
  Андрій Крохмаль перевіряє пшеницю на хлібоприймальному пункті у селі Сатанівка Монастирищенського району
Андрій Крохмаль перевіряє пшеницю на хлібоприймальному пункті у селі Сатанівка Монастирищенського району

Фермерське господарство "Ладіс" із села Попудня Монастирищенського району 2011 року зібрало рекордний для країни врожай кукурудзи — 176,4 ц/га в сухому вигляді на круг, а в мокрому — понад 200. У цьому пересвідчився і губернатор Черкащини Сергій Тулуб, коли сів за кермо комбайна. Із 2005 року "Ладіс" — серед лідерів вирощування зернових в Україні. Як збирати в українському селі європейські врожаї, розповідає генеральний директор Андрій Крохмаль.

З Андрієм Аркадійовичем зустрічаємося 12 лютого по обіді на хлібоприймальному пункті в селі Сатанівка Монастирищенського району. Там у коморах зберігають збіжжя пшениці та кукурудзи.

— До такого врожаю ми йшли поступово — крок за кроком, — розповідає директор. — 2005 року по Україні за показниками врожаю ми отримали друге місце, 2006-го — уже перше, 2007-го підтвердили цей показник. Відтоді ми на перших позиціях. Фермерством займаюся дев'ять років і всі урожаї для мене особливі. У кожному колоскові бачу паляницю, яка буде на столі у домівках тисяч людей. Пам'ятаю, коли ми тільки починали, то мали 50-60 центнерів із гектара. Тоді це здавалося багато. А тепер, коли отримуємо вдвічі більше, оглядаєшся і не віриш — як так можна було працювати.

Від чого насамперед залежить урожай?

— Самовіддана наполеглива праця, знання та команда фахівців — це три необхідні складові, які є частково запорукою високого врожаю. Мені пощастило, що я працюю з видатним вченим Володимиром Моргуном. Він вивів сорти пшениці, які вирощуємо в себе на полях. Багато залежить і від кліматичних умов. Минулого року погода дозволила багатьом господарствам Черкащини отримати по 150 центнерів із гектара кукурудзи. Крім того, у нас є велика перевага порівняно з Європою — таких чорноземів немає ніде. Високі врожаї — наш обов'язок.

Чи почали вже підготовку до нового сільськогосподарського сезону?

— У нас, аграріїв, є дві пори року — весна і літо, які годують весь рік. Щоправда, підготовку ми почали раніше, тільки зібрали зернові. Вона йде до посівної всю зиму, щоб весна не застала зненацька. Тепер ми думаємо, як має починатися посівна, і як перезимують озимі. Коли бачу на моїх полях сніг, щиро радію. У такі моменти маю надію, що сніг збереже кволу з осені пшеницю, дасть їй вологу, зігріє. Не зупиняється і робота в Монастирищенському хлібоприймальному пункті. Улітку минулого року тут завершили будівництво сучасного європейського модульного елеватора з газовими сушарками. Це дає змогу краще зберігати зерно. Щодня звідси відвантажують по кілька десятків вагонів збіжжя.

Чи готові ділитися своїм досвідом з іншими?

— Сільгоспвиробники — одна команда, ми маємо підтримувати одне одного, і не лише на Черкащині. Губернатор нам організував поїздку в Донецьку область. Там ми бачили, як працюють сучасні свинокомплекси. Тепер мрію побудувати такий і в нас. Де точно, ще не знаю, чи Уманщина, чи Монастирище, чи Христинівка. Але мрія є і, думаю, вона стане реальністю.

 

2010 року отримав нагороду "Людина року"

— Із четвертого класу ми з братами ходили на прицепку до трактористів молотити горох. Це і був мій перший урожай. Тому, що таке праця, я знаю з дитинства, — розказує Андрій Крохмаль.

Фермерське господарство "Ладіс" обробляє 2,5 тис. га землі. Середньомісячна зарплата на підприємстві — до 3 тис. грн, під час жнив заробіток зростає. Пайовики щороку отримують 1 т пшениці, 0,5 т кукурудзи та 50 кг соняшнику. Також селянам безкоштовно орють городи. Роботу Андрія Крохмаля визнали на державному рівні — 2010-го він отримав нагороду "Людина року" в номінації "Аграрій року".

На Черкащині знають Андрія Аркадійовича не лише як успішного аграрія. За рік діяльності депутатом облради до нього по допомогу звернулися близько 700 осіб із Монастирища, Умані та Христинівки.

 

Зараз ви читаєте новину «"У кожному колоскові бачу паляницю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі