понеділок, 08 липня 2013 00:15

"Наш храм має велику святість"

— Духовна чистота має бути на першому плані. Не важливо, яку займає людина посаду, де живе і що робить. У її серці завжди повинно бути місце для Бога. Я з усіх сил стараюся, щоб нікого не підводити і дотримуватися слова. Громада звернулася з проханням допомогти відбудувати церкву. Із задоволенням узявся до цієї справи, — каже народний депутат Володимир Зубик, 55 років. У селищі Чорнобай він допомагає зводити церкву Святої Варвари. Основні роботи закінчили, залишилися внутрішні та розпис. Планують завершити за рік-два.

Храм Святої Варвари розташований у центрі містечка. Його золотий купол видніється за кількасот метрів. Будівлю огородили дерев'яним парканом. На ньому фарбою написана адреса сайта церкви, нижче "Зайди — Помоги". У дворі складені дошки, піддони, цегла. Двоє робітників чекають на священика.

— Ми всі разом працюємо. Це буде найбільша церква у райцентрі. Тут тільки фундамент на 2,9 метра залили, — говорить Іван Жук, 50 років. — Як відкриють храм, оце, що поряд, знесуть, — показує на приміщення старого кінотеатру, де тимчасово облаштували кімнати для богослужінь. О 10.30 приїжджає отець Іоанн, 35 років:

— На цьому місці стояла дерев'яна церква. У 1930-х її зруйнували. В селищі ще живуть люди, які її пам'ятають. 2001-го громада захотіла відновити храм. Мене тут ще не було. Люди організували общину Свято-Варварівської церкви, влада надала це приміщення у тимчасове користування. Я запропонував відродити храм. Зробимо навіть трохи кращим, ніж був. При ньому діяла церковноприходська школа. Ми теж таку хочемо. На відкриття треба близько мільйона гривень.

Володимир Зубик багато людям помагає. Ми всі йому дякували, навіть ті, хто в церкву не ходить

У колишньому кінотеатрі на стіні висить проект нового храму. Розкладені ікони та церковні вироби на продаж. У кімнаті на другому поверсі проводять служби. Там побілено, розвісили ікони. Складським приміщенням ідемо до новобудови.

— Активна фаза будівництва триває з 2007-го. Три роки був лише котлован. Цьогоріч навесні розпочали облицьовувати. Завдяки підтримці Володимира Зубика зробили центральну покрівельну частину церкви. Він приїздив восени на зустріч із нашими жителями. Від церковної громади звернулися до нього з проханням допомогти з будівництвом храму. Реакція була миттєва: через кілька днів нам зателефонували з офіса. Ще немає розпису, але відчувається дух, — говорить протоєрей, дивиться вгору. Центральний купол сягає 28 м у висоту.

Біля церкви на велосипеді зупиняється 61-річна Валентина Потапенко:

— Ходжу сюди не один рік. Душа радіє, коли бачу новий храм.

— У нашій церкві багато діток причащаються, вінчаються, хрестяться. Як же без церкви зараз? — міркує прихожанка Марія Шмиг, 61 рік. Іде в магазин повз будівлю. — Наш храм має велику святість. Багато людей допомагають будівництву. Недавно Володимир Зубик приїжджав подивитися, що тут зроблено. Він багато людям помагає. Ми всі йому дякували, навіть ті, хто в церкву не ходить.

Будують соціальне житло
Володимира Зубика торік обрали народним депутатом по 195-му округу, до якого входять Соснівський район Черкас, Драбівський, Чигиринський і Чорнобаївський райони.
На окрузі постійно працюють його приймальні.
У селі Безбородьки Драбівського району за сприяння депутата відновили радіомовлення. У селі Велика Бурімка Чорнобаївського району відремонтували приміщення місцевої амбулаторії. У Черкасах Володимир Зубик облаштував прибудинкові території, впорядкував алею Путейка. За стараннями народного депутата на Драбів виділили 1,3 млн млн грн для завершення будівництва 60-квартирного дому, 1,2 млн грн — на відновлення водогону в Чигирині. Більш як сто обдарованих дітей отримали сертифікати на 2 тис. грн у рамках проекту "Інтелект року". Крім того, Володимир Зубик зробив ще багато інших добрих справ.

Зараз ви читаєте новину «"Наш храм має велику святість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі