четвер, 16 вересня 2010 17:48

Накопичувальний басейн не чистили 33 роки

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  У Південно-Західному районі Черкас  комунальники  чистять накопичувальний басейн. Щодня вивозять 60 вантажівок  мулу. Ввечері техніку доводиться відмивати від бруду
У Південно-Західному районі Черкас комунальники чистять накопичувальний басейн. Щодня вивозять 60 вантажівок мулу. Ввечері техніку доводиться відмивати від бруду

У Черкасах у Південно-Західному районі вперше за 33 роки почали чистити накопичувальний басейн. Через нього під час сильних дощів на відрізку вул. 30 років Перемоги від "літака" до поліклініки N5 збиралася вода. Машини і громадський транспорт не могли проїхати.

— Востаннє злива була у серпні. Я доїхала з центру маршруткою до "літака". А там така калюжа, що ніхто з водіїв не наважується їхати, — розповідає 52-річна Галина Думаленко. Вона живе на вул. Конєва.

Накопичувальний басейн розташований через дорогу від поліклініки N5. У середу зранку у водовідводі стоїть гусеничний трактор із ковшем. Третину території вичищено. Досі у болоті валяються пляшки, чоботи, сумки, шприци, шини, мертві морські свинки, каністра й дитячий візок. У мілкій калюжі видно рибу. До неї по шинах підкрадається кіт. Працівники його женуть.

— Це хлопчаки тут ловили. Коли почали викачувати, то люди з навколишніх будинків із сачками бігали. Дехто й по мішку карасиків наловлював. Були й більше кілограма, — показує бульдозерист Микола Шевченко. — А це на днях рудий кіт по шинах пробрався до калюжі, скочив у неї, виліз брудний, але з рибиною.

Згодом приїжджають три вантажівки з будівельним сміттям. Висипають на дорогу.

У болоті валяються пляшки, чоботи, сумки, шприци, шини, мертві морські свинки

— Я написав 15 звернень у міськвиконком. Перше було ще при мері Володимирові Олійнику, який проігнорував наше прохання. Не зрозумів важливості питання і його наступник Анатолій Волошин. І лише тепер справа зрушилася з місця, — розповідає начальник комунального підприємства "ЧЕЛУАШ" 50-річний Борис Оніщенко. — Басейн узагалі-то робили як тимчасовий. За проектом, тут має бути дамба, зверху плити, по яких їздив би транспорт. Згодом планували побудувати великий колектор. Але в нас те, що тимчасове, — постійне. Басейн не чистили 33 роки. Можете уявити, що за ці роки нанесло. Діти накидали шин, ми нарахували близько сотні. А мулу набралося до метра. Уже вивезли понад 1000 "кубів".

Щодня машини роблять 60 ходок. Мул транспортують на поле "Зеленого господарства".

— Маємо вивезти близько 5 тисяч "кубів". Усю техніку в кінці дня доводиться мити, — додає Борис Оніщенко. — На це погодилося лише підприємство "Автомобіліст". Перед цим чотири організації відмовились, як побачили, що потрібно робити.

У Черкасах сім накопичувальних басейнів. Цей найбільший — 1050 кв. м. Він забезпечує відтік дощової води з вул. Конєва, Маршала Батицького і 30 років Перемоги. Щоб довести споруду до належного стану, потрібно 800 тис. грн. Міська влада змогла виділити 200 тис.

Зараз ви читаєте новину «Накопичувальний басейн не чистили 33 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі