понеділок, 04 лютого 2013 00:15

Мати перерахувала 10 тисяч гривень

В області почастішали випадки телефонних шахрайств. У січні до правоохоронців звернулися п'ятеро людей. Тоді як за весь минулий рік було 12. Таке трапилося в Черкасах, Тальнівському, Монастирищенському, Канівському та Уманському районах. Шахраї телефонують і представляються працівниками міліції, прокуратури, податкової.

— Найчастіше кажуть, що син потрапив у неприємну історію і зараз у міліції. Залагодити питання пропонують за гроші. Кажуть номер картки, на яку їх перерахувати. Люди це роблять, не перевіряючи інформації. У грудні торік у Канівському районі невідомий  подзвонив у село. Сказав чоловікові, що його син потрапив у відділок за бійку. Запросив у батька 5 тисяч гривень. Той швидко перерахував — і у міліцію. Примчав, каже: "Я приїхав за сином, гроші перерахував". Виявилося, хлопець у цей час спав дома, — розповідає начальник обласного управління карного розшуку Володимир Голубош, 34 роки.

Серед телефонних шахраїв лише чоловіки?

— Є й жінки. Одна представилася працівником служби безпеки банку. Каже людині: "Хтось спробував зняти гроші з вашого рахунка. Повідомте номер картки і пін-код". Клієнтка продиктувала. З її рахунка зняли всі гроші, 7 тисяч гривень.

Які найбільші суми видурювали?

— У січні жінці невідомий представився працівником колонії, де сидить син. Сказав, треба гроші на його лікування. Мати перерахувала близько 10 тисяч гривень. Був випадок, коли видурили 16 тисяч. Шахраї добрі психологи. Вони не дають жертві вийти зі стресової ситуації і подумати. У розмові намагаються з'ясувати якомога більше про особисте життя, імена родичів, місце проживання. І одразу ж включають нову інформацію у свою легенду. Іноді підробляють голос і представляються родичами.

Як вибирають жертв?

— Номери набирають навмання. Із кількох десятків дзвінків на когось одного натраплять, який поведеться. Іноді дізнаються про людину через знайомих. Так трапилося з літньою жінкою, онук якої вчиться в іншому місті. Сказали, що він потрапив у лікарню. Баба набрала номер онука, але телефон був відключений, бо хлопець сидів на лекції. Жінка теж перерахувала гроші.

Що ви радите робити в таких випадках?

— Не панікувати. Запитати як звуть і в якій установі працює людина, яка телефонує. Зазвичай, шахрай після цих питань вимикає телефон. Якщо ж назве дані, поцікавтеся в установі, чи справді є такий працівник.

Зараз ви читаєте новину «Мати перерахувала 10 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі