понеділок, 25 березня 2013 06:15

"Люди згодні платити більше, аби автобуси їздили"

— Зараз тариф на пасажирські перевезення — 25 копійок за кілометр. Щоб перевізникам було вигідно пускати автобуси, треба підняти ціну до 30-40 копійок залежно від маршруту, — каже виконувач обов'язків голови асоціації "Черкасиоблавтотранс" Микола Євтушенко, 62 роки. Говоримо про перспективи збільшення рейсів у віддалені села області.

— До нового року ціна була 22 копійки, її не міняли з 2009 року. Вартість палива й мастил росте, а ціну на проїзд піднімати не дозволяють. Ось губернатор знову сказав знизити вартість до рівня 2009 року.

За яких умов можна відновити перевезення у села?

— Проблеми є там, де в селі живуть менше 200 осіб. З таких сіл автобуси їдуть майже порожні, тому маршрути не виправдовують себе. Перевізники купують паливо, платять заробітну плату водіям, ремонтують техніку. Тариф підняти не дозволяють, субвенції з держбюджету за пільгові перевезення не повертають. За минулий рік держава винна перевізникам області 5,8 мільйона гривень. Це при тому, що ми вже витратили власні гроші на те, щоб возити пільговиків, дехто брав кредити. Відновити рейси можна за умови, що частину коштів будуть повертати з місцевих бюджетів. Для цього перевізникам і керівникам районів треба сісти і все порахувати. Ми такі розрахунки вже зробили, але від влади поки що реакції немає. Люди до нас звертаються, згодні платити більше, аби автобуси їздили.

Є випадки, коли хтось із місцевих купує мікроавтобус і возить односельчан.

— Якщо транспорт використовувати виключно на перевезення, то це справа невигідна. Пасажирів мало навіть у селах, де живуть тисяча людей. Підприємець не зможе повернути гроші, які витратить на купівлю транспорту.

Що робити жителям сіл, в які нерегулярно ходять автобуси?

— Таких сіл в області близько трьох десятків. Найбільше в Драбівському, Чигиринському районах. Людям потрібно організовуватися і звертатися до органів місцевого самоврядування. На наші звернення вони не реагують, то може хоча б людей почують. Ми у лютому написали три звернення до губернатора області Сергія Тулуба, щоб допоміг вирішити цю ситуацію. Відповіді на жодне не отримали. Села, в яких немає сполучення з райцентрами, приречені. Там живуть переважно пенсіонери, молодь тікає.

Зараз ви читаєте новину «"Люди згодні платити більше, аби автобуси їздили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі