четвер, 24 січня 2013 06:00

Тракони допоможуть виїхати в ожеледь

Автор: фото: Володимир МУКАН
  Гратчасті пластикові тракони підкладають під ведучі колеса
Гратчасті пластикові тракони підкладають під ведучі колеса

— Мій знайомий у кінці грудня забуксував "королою" біля роботи, бо не поміняв гуму на зимову. Коли виходив із салону, підсковзнувся, впав і зламав праву руку, ще й дзеркало вирвав, як падав, — каже киянин Юрій Швець, 51 рік.

Має легковик "хонда". Узимку бере в дорогу засіб для розморожування, два шкребки та щітку для змітання снігу.

— Спреї для розморозки найкраще розтоплюють кригу при морозі до 5-7 градусів. Якщо шар льоду товстий, допоможе тільки шкребок. Якось розморожував скло окропом у своїй першій машині "жигулях-копійці". Воно у двох місцях тріснуло. Тепер умикаю теплообдув на половину потужності, щоб тріщини по склу не пішли.

Юрій Швець возить противідкатні опори, щоб паркувати машину на слизькому схилі або під час заміни колеса. Також має саперну лопатку, дроти для підкурювання та дві дощечки завдовжки по 20 см.

— На "фабії", моїй другій машині, акумулятор був слабкий. Щозими разів п'ять розряджався. Щоб завестися, я перекидав дроти до акумулятора іншої машини. Лопатка — на випадок, якщо треба колію прочистити, продовбати кригу під колесами. Якось я забуксував біля своєї дачі під Білою Церквою. Підстелив під ведучі колеса мішок, щоб не ковзали. І виїхав. Щоб кожен раз мішки не псувати, випиляв дощечки. Цієї зими вони тричі виручали. Знайомі возять мішки з піском. Підсипають під колеса.

В автомагазинах продають тракони — антибуксувальні килимки. Вони ґратчасті, з пластику. Мають шипи, добре тримаються на кризі. Їх підкладають під колеса, щоб виїхати з обледенілої ями. Коштують від 30 до 85 грн.

Зараз ви читаєте новину «Тракони допоможуть виїхати в ожеледь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі