пʼятниця, 20 квітня 2012 12:09

Алергію можуть викликати кондиціонери і фарба для волосся

Алергію можуть викликати кондиціонери і фарба для волосся

Алергію може викликати пилок рослин, мікроскопічні кліщі, які живуть у пилу, продукти, а також різні хімічні елементи. Лікар не завжди може одразу розпізнати справжню причину хвороби і поставити правильний діагноз. Навіть фарба для волос у окремих випадках може стати сильним алергеном.

Директор столичного алергоцентру 40-річна Марина Борисюк розповіла, якщо жінка фарбує волосся шкідливою фарбою вперше, організм встигає виробити "клітини-вбивці". Тоді виникає чутливість до шкідливої речовини,  клітини відшукують отруту і боряться з нею. Після першого неякісного фарбування організм знищить усе шкідливе, а вдруге вже не витримає.  Адже разом  з отрутою, антитіла знищують і здорові клітини. Приток крові до голови сильно підвищується, може статися мозковий крововилив. Людина непритомніє. Часто виникає набряк Квінке — сильна алергія на хімічні компоненти.

Виробники завжди мають застерігати, що фарбу спочатку треба випробувати на руках. Нею мажуть зап'ястя і чекають 30 хвилин. Якщо шкіра почервоніла, фарбою користуватися не варто. Алергія може виникнути на аміак, перекис водню, яких у фарбі багато. Радить змінити виробника фарби або користуватися хною. Це натуральна фарба, яка укріплює корені волосся, не містить хімічних речовин. Але хною можна фарбувати волосся не частіше 1 разу на місяць.

Була в мене однга пацієнтка, жалілася, що у неї алергія на комп'ютер. Жалілася на головний біль, почервоніння очей, нежить. Симптоми виникали, коли вона сідала друкувати текст. Насправді комп'ютер викликати алергію не може, бо має пластмасове покриття. Алергеном є кліщі, які живуть у пилу. Він збирається у клавіатурі і в системному блоці. Від екрану монітора пил отримує електричний заряд, через який пил прилипає до тіла і осідає в дихальних шляхах.

Багато пилу накопичується в кондиціонерах. За рік у них збираються мільйони мікроскопічних кліщів і спорів грибку. Тому алергікам треба завжди тримати техніку чистою. Не варто сушити білизну на вулиці, бо на ньому може осісти пилок від рослин або мікроскопічні паразити.

Алергія часто маскується під застуду. Осіння і весняна алергія викликає нежить, ускладнене дихання. Лікар може не розпізнати справжню хворобу і поставити неправильний діагноз. Нежить під час алергії на пил з'являється зранку, коли людина тільки но прокинулася.

Радить здати аналіз крові на алергени: це виявить збудник хвороби. Можна зробити й тест на алергічну реакцію. Для цього спеціальним інструментом на шкірі роблять невеликі подряпини, крапають на них алергеном. Якщо на речовину є алергія, подряпина швидко червоніє. Як ускладнення алергії виникає бронхіальна астма.

Зараз ви читаєте новину «Алергію можуть викликати кондиціонери і фарба для волосся». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі