четвер, 04 червня 2009 18:49

Жінка з найнижчої касти очолила парламент

Автор: фото з сайту stbin.msn.com
  Батьки Мейри Кумар прибирали сміття. Їй же вдалося очолити парламент другої за населенням країни у світі
Батьки Мейри Кумар прибирали сміття. Їй же вдалося очолити парламент другої за населенням країни у світі

64-річна Мейра Кумар очолила парламент Індії. Вона належить до найнижчої касти недоторканих, або далітів.

Мейра є членом правлячої партії "Індійський національний конгрес". Упродовж багатьох років працювала в міністерстві закордонних справ, а також послом Індії за кордоном.

— Аби досягти всього цього, мені довелося працювати значно більше за людей благородного походження. — каже Мейра.

До недоторканих належать найбідніші громадяни. Зазвичай вони виконують брудну роботу, працюють прачками й прибиральниками. Згідно з індуїстським ученням, їх не пускають до храмів і не дозволяють користуватися певними громадськими місцями й послугами.

Індійський духовний лідер Махатма Ганді закликав відмовитися від такої дискримінації недоторканих. Називаючи далітів "людьми господа", Ганді запрошував їх до себе в дім, намагався встановити міжкастову дружбу.

За конституцією Індії, даліти мають тепер такі ж права, як і представники інших каст. Утім, забобони щодо недоторканих є й досі. У деяких селах далітам забороняють брати воду із загальних колодязів, примушують користуватися окремим посудом у їдальнях.

Мейра стала першою індійкою, яка стала головою парламенту. До цього жінки очолювали лише виконавчу владу — 2007-го президентом країни стала 74-річна Пратібха Патіл, а в 1966–1977 та 1980–1984 роках на посаді прем"єр-міністра перебувала Індіра Ганді.

Мейра Кумар одружена, її чоловік працює у верховному суді країни. Вона має трьох дітей, у вільний час захоплюється спортивною стрільбою й пише вірші.

Зараз ви читаєте новину «Жінка з найнижчої касти очолила парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі