пʼятниця, 12 жовтня 2012 07:30

Започаткував мережу аптек "Доктор Столєтов"

Бідзіна Іванішвілі народився 18 лютого 1956 року в селі Чорвила біля міста Чиатура в Сачхерському муніципалітеті Грузії. Був наймолодшим із п'яти дітей у родині робітника марганцевого заводу. Після школи закінчив із відзнакою інженерно-економічний факультет Тбіліського держуніверситету й пішов працювати на завод до батька — робітником, потім старшим інженером і начальником лабораторії. За два роки перебрався до Москви, захистив там кандидатську дисертацію на тему "Наукова організація праці".

За перебудови першим бізнесом Іванішвілі був кооператив із виробництва армованих шлангів. У Москві познайомився з іншим підприємцем і майбутнім олігархом Віталієм Малкіним. Разом заснували кооператив "Агропрогрес", що торгував комп'ютерами та мобільними телефонами. 1990-го партнери створили банк "Російський кредит". Пізніше вклали гроші в декілька гірничо-збагачувальних комбінатів. Металургія та банківська справа й стали основним джерелом збагачення Бідзіни Іванішвілі. Він "купував нікому не потрібні фірми за десятки мільйонів доларів, а продавав за мільярди", писав економічний журнал "Форбс".

2002-го Бідзіна Іванішвілі започаткував мережу аптек "Доктор Столєтов". Інвестував у будівництво житла та готелів у Москві.

Перед парламентськими виборами 2012-го у Грузії Іванішвілі заявив, що позбувся бізнесу в Росії. Банк продав за $352 млн, нерухомість — за $982 млн, за мережу аптек виручив $70 млн.

 

6,4

мільярда доларів — у таку суму журнал "Форбс" оцінив статки Бідзіни Іванішвілі в березні цього року.

Найбагатшим демократично обраним главою держави вважають президента Чилі 62-річного Себастьяна Піньєру із $2,4 млрд. Найзаможнішим спадкоємцем влади є таїландський король Пхуміпон Адульядет, який володіє близько $30 млрд.

2007-го британська газета "Ґардіан" оцінила статки Володимира Путіна щонайменше в $40 млрд, із посиланням на джерела в оточенні російського президента.

 

Зараз ви читаєте новину «Започаткував мережу аптек "Доктор Столєтов"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі